Švajcarska pomaže obnovljive izvore

Izvor: B92, 20.Dec.2012, 14:55   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Švajcarska pomaže obnovljive izvore

Beograd -- Potpisan ugovor o zajedničkom pilot projektu Švajcarske i Srbije u oblasti obnovljivih izvora energije.

Ministar energetike Zorana Mihajlović, gradonačelnik Beograda, Dragan Đilas i ambasador Švajcarske u Srbiji Žan-Danijel Ruh potpisali su prvi projekat koji obuhvata kombinovanu proizvodnju toplotne i električne energije iz obnovljivog izvora u Srbiji.

Može se očekivati da ovaj pilot projekat u budućnosti odigra pionirsku ulogu u uvođenju ovakvog vida >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << kombinovane proizvodnje energije i u drugim krajevima Srbije. Projekat će takođe doprineti daljem usaglašavanju zakonodavstva Srbije sa zakonodavstvom Evropske unije.

Sveukupni cilj projekta je korišćenje obnovljivog izvora energije (biomase) za proizvodnju toplotne i električne energije za grejanje plastenika PKB-a u Padinskoj Skeli, obližnje škole i psihijatrijske bolnice, kao i proizvodnja i prodaja električne energije “Elektroprivredi Srbije” (EPS) i unapređenje energetske efikasnosti pomenute škole i psihijatrijske bolnice.

Doprinos Švajcarske ovom projektu, u vidu bespovratnih sredstava, iznosi 6.780.700 evra, dok doprinos grada Beograda iznosi 1.500.000 evra.

Preko svog Ministrastva za ekonomske poslove (SECO), Švajcarska pruža podršku Srbiji u sektoru elektroenergetike još od 1999. godine.

Ta podrška je počela sa pružanjem hitne pomoći koja se sastojala od uvoza, ugradnje i kompletiranja hitno potrebne tehničke opreme i rezervnih delova. Četvorogodišnji projekat u cilju unapređenja i modernizacije Nacionalnog dispečerskog centra “Elektroprivrede Srbije” (EPS) pokrenut je 2003. godine.

Švajcarska je 2009. godine donela odluku da finansijski podrži novi sistem praćenja i kontrole u termoelektrani “Tent B“.

Ovaj projekat doprinosi održivosti proizvodnje energije u Srbiji, a novi sistem praćenja i kontrole funkcioniše od oktobra 2012. Finansijska pomoć koju je Švajcarska pružila Srbiji u sektoru elektroenergetike od 1999. godine iznosi preko 32 miliona evra.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.