Svadba u Srbiji turistički proizvod

Izvor: RTS, 18.Jan.2015, 10:31   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Svadba u Srbiji turistički proizvod

U Srbiji je sve manje venčanja, a sve više razvoda, kažu zvanični podaci. Možda bi pozitivno na negativan trend mogao da utiče potencijalni turistički proizvod Srbije. Sve je više parova iz Turske koji svadbu prave u Beogradu.
Procedura svadbe u Srbiji je slična kao u Turskoj, dok su cene restorana i smeštaja pristupačnije. Slična tradicija, kultura i muzika su, čini se, dodatni motiv, pa je u >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << poslednja tri meseca pet parova iz Turske u Beogradu organizovalo venčanje.

Iako podseća, nije turska serija, već venčanje Šehrije Jaman i Šeldžuka Turkuza iz Ankare. Da izgovore sudbonosno "da" došli su u Beograd. "Želeli smo da naše venčanje bude drugačije, toliko mi je drago što smo došli, probali smo divnu hranu i vino. Toliko sam uzbuđena da ne mogu da govorim", rekla je mlada Šehrija Turkuz.
Mladoženja Šeldžuk Turkuz kaže da su stigli u utorak i da ostaju do nedelje, a da će tek odlučiti gde će na medeni mesec.
Sa sobom su od tradicije poneli samo ono što staje u kofere-slatkiše i nešto malo običaja. Obavezan kum, ali i 40 svatova iz Turske je doletelo dan pre venčanja.
"U Turskoj su venčanja ogromna, jednostavno imate mnogo rođaka i prijatelja, kada želite intimniju ceremoniju sa malo prijatelja, morate da odete daleko", rekao je Burđo Omaj.
Merham Dal rekao je da su se sinoć divno proveli, da je hrana odlična i da očekuje dobar provod.
Ambasador Turske treći put za tri meseca bio je u ulozi matičara.
"To je uzbudljiva uloga za ambasadora, jer mi se obično bavimo političkim i ekonomskim temama, a ovo je vrlo životno, osetljivo i ljudski", rekao je Mehmet Kemal Bozaj, ambasador Republike Turske u Srbiji.
I tri su dobra razloga što se mladenci odlučuju da svadbu naprave u Srbiji.
"Isto je kao da idu u Antaliju, ista je razdaljina od Istanbula, a cene su odgovarajuće, posete i zemlju u kojoj nisu bili", kaže ambasador.
Gde je svadba, ima i para.
Snežana Kusovac iz Ministarstva turizma, trgovine i telekomunikacija rekla je da ako računamo da oni dođu nekoliko dana ranije da spavaju u beogradskim hotelima, proslavu prave u nekom od restorana, obilaze grad sa nekim od turističkih vodiča to svkako jeste potecijalni turistički proizvod - venčavanje u Beogradu i Srbiji.
Možda nisu svi došli na venčanje, ali samo prošle godine broj turskih turista u Srbiji je porastao za 30 odsto, a statistika kaže broj noćenja za 50.

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.