Suvo i toplo vreme škodi pšenici i odgađa setvu

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 24.Mar.2012, 16:16   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Suvo i toplo vreme škodi pšenici i odgađa setvu

NOVI SAD -

Suvo vreme i temperature vazduha koje proteklih dana prelaze 20 stepeni Celzijusovih, ne odgovaraju pšenici i nepovoljno utiču na setvu jarih kultura, izjavio je danas prof. dr Miroslav Malešević iz novosadskog Instituta za ratarstvo i povrtarstvo.

Nedostatak padavina čitavog ovog meseca gotovo je onemogući delovanje azotnih mineralnih đubriva datih biljkama u prvom prihranjivanju tako da je prestalo bokorenje i napredovanje pšenice, rekao je Malešević za >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << Tanjug i napomenuo da su na onom "mlađem" hlebnom žitu, uočljivi "simptomi gladovanja".

Ozimim usevima bi dobro došlo da padne barem 15 do 20 litara kiše po kvadratnom metru, kako bi bilo "aktivirano" azotno đubrivo i time počeo njihov oporavak, istakao je Malešević i dodao da bi pšenicu posejanu u novembru trebalo povaljati radi većeg efekta prihrane.

Vremenske prilike nisu naklonjene ni setvi prolećnih kultura jer je veoma prosušen setveni sloj zemljišta, pa se zbog toga ratarima preporučuje da ne žure sa setvom šećerne repe, čiji je optimalni setveni rok do 10. aprila.

Neophodno je takođe da i semena soje, suncokreta, lucerke i kukuruza budu položena u vlažan sloj zemljišta jer bi u suprotnom, ukoliko se poseje u suvu zemlju, moglo da se osuši pa bi setva morala da bude ponovljena, upozorio je Malešević.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.