Suva rebarca, slanina i pršuta, CELO SELO MIRIŠE NA NAŠE PROIZVODE: Trifunovići su pravi majstori svog zanata! (FOTO)

Izvor: SrbijaDanas.com, 22.Feb.2020, 17:47   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Suva rebarca, slanina i pršuta, CELO SELO MIRIŠE NA NAŠE PROIZVODE: Trifunovići su pravi majstori svog zanata! (FOTO)

Znali su da im neće biti lako zbog jake konkurencije!

Kada su Stanislav Cane Trifunović i njegova supruga Branka rešili pre dve i po decenije da proizvodnji rakije, pridodaju još neki posao, rukovodeći se, kako vele, narodnom izrekom da "od viška glava ne boli", odlučili su se da to bude proizvodnja sušenog mesa i još nekih suhomesnatih proizvoda u takozvanoj domaćoj radinosti. Za tako nešto imali su dosta iskustva, ali ništa više od prosečnih seoskih domaćina koji >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << početak nijedne zime ne dočekaju bez bar jednog tovljenika. Za razliku od drugih, vredni bračni par iz kraljevačkog sela Jarčujak imao je daleko više želje, volje i upornosti. Znali su da im neće biti lako, s obzirom da ih je čekala jaka konkurencija.

- Količina mesa nikada nam nije prioritet. Nismo brojali kilograme i tone, već smo samo razmišljali kako će proizvodi koji izađu iz naše sušare biti vrhunskog kvaliteta. Kako smo počeli tako radimo i danas - kazuje Stanislav.

Trifunovići su bili i ostali rigorozni u odabiru stoke. Svinje i goveda morali su da budu apsolutno zdravi, hranjeni zdravom hranom sa planinskih pašnjaka i livada koje su oni dobro poznavali, uz najmanju moguću upotrebu koncentrata, najčešće i bez te hrane. No i pored toga, u početku im je bilo veoma teško.

- Ugostiteljski objekti, mesare, trgovinski lanci, čak i najmanje prodavnice, imali su svoje stalne snabdevače, pri čemu kvalitet često nije bio primaran nego cena. Danas već imamo i svoje stalne kupce. Deo proizvoda prodajemo kod kuće, što nam i najviše odgovara, zatim na pijacama, sajmovima, vašarima i restoranima - priča Canetova supruga Branka koja je odavno ušla u sve tajne proizvodnje pršute, slaninice i drugih suhomesnatih proizvoda.

Cane i Branka nisu odustajali od tradicionalnog načina proizvodnje čak i kada su, ne retko, radili na svoju štetu. Osim o kvalitetu i zdravstvenom stanju stoke, vodili su računa o pripremi i sušenju mesa.

- Kod nas nema tajne. Znaju nas kao proizvođače proizvoda od mesa vrhunskog kvaliteta, počev od svinjske pršute, suvih rebaraca, slanine, sudžuka, svinjskog buta i domaće kobasice, do goveđe pršute, goveđeg buta i pečenice, takozvanog ramsteka. Kupci koji nam dolaze kući vele, malo u šali ali i u zbilji, da nam je kuću lako naći jer pola sela miriše na našu pršutu - ističe Cane.

Trifunovići kažu da je i sušenje veoma važan proces proizvodnje zdravog i ukusnog mesa.

- I svinjsko i goveđe meso mora da je zrelo, nikako ni previše staro, a ni mlado. Pre sušenja ono mora da odleži u presolcu od 15 do 20 dana, na temperaturi od četiri stepena. Svaki drugi dan mora da se prevrće i pre kačenja jednu noć mora da se ostavi da se iscedi. Za sušenje se isključivo koriste bukova drva, s tim da je vatra tiha, da stalno puškara i da ima dosta vetra, odnosno promaje. Zato je naša sušara na nekoliko metara iznad zemlje. U takvim uslovima sušenje traje 20 dana - objašnjavaju uzorni domaćini iz Jarčujaka.

Jedna soba u kući Trifunovića puna je medalja, pehara, diploma i drugih priznanja sa brojnih sajmova i drugih manifestacija. Broje samo zlatna odličja a i njih je puno: po tri zlatne medalje sa Beogradskog i Novosadskog sajma hrane i pića, za kvalitet proizvoda, kao i sedam šampionskih pehara sa Beogradskog sajma etno hrane. Posebno su ponosni na zlatnu medalju za tradiciju kvaliteta etno hrane. Priznanja sa manjih manifestacija broje se stotinama.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.