Sutra puštanje u rad podmorskog kabla između Crne Gore i Italije vrednog milijardu evra

Izvor: B92, 14.Nov.2019, 18:30   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Sutra puštanje u rad podmorskog kabla između Crne Gore i Italije vrednog milijardu evra

Podgorica -- Podmorski kabl između Crne Gore i Italije biće svečano pušten u rad sutra.

Na svečanostima u dve države će govoriti predsednici Milo Đukanović u Crnoj Gori i Serđo Matarela u Italiji. Crnogorski i italijanski predsednik će, kako je saopšteno agenciji Beta, nakon toga istovremenim pritiskom na dugme pustiti u rad kabl, čija je vrednost oko milijardu evra.

Vrednost projekta povezivanja Italije i Crne Gore iznosi oko milijardu evra, s tim što Crna >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << Gora učestvuje u realizaciji sa 100 miliona evra.

Ukupna dužina kabla između Peskare i Rta Jaz iznosi 455 kilometra, od čega je dužina podmorskog dela 433 kilometra. Projekat izgradnje podmorskog kabla dogovorili su tadašnji premijeri Crne Gore i Italije Milo Đukanović i Silvio Berluskoni.

Za gradnju podmorskog kabla dužine 433 kilometra, u šta je uloženo više od milijardu evra, bila je zadužena italijanska kompanija Terna, kojoj je Crnogorski elektroprenosni sistem (CGES) bio partner.

Terna je nedavno objavila šemu na kojoj su detaljno objasnili značaj projekta koji realizuju u partnerstvu sa CGES-om. Na šemi se jasno vidi da električna energija kreće od Crne Gore i prvenstveno dolazi u Italiju, koja je već uspešno realizovala projekte povezivanja sa Švajcarskom, Austrijom, Francuskom, Slovenijom, Grčkom i Maltom.

Crnogorski premijer Duško Marković je nedavno kazao da je više država istočne i jugoistočne Evrope već sada izrazilo ozbiljna interesovanja za zaključivanje različitih aranžmana sa Crnom Gorom u cilju korišćenja kapaciteta podmorskog energetskog kabla.

Projekat izgradnje podmorskog kabla ranije su kritikovale nevladine organizacije iz Crne Gore i Italije, navodeći da je ekološki štetan, kao i da je zasnovan na ličnim, a ne na državnim interesima.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.