Izvor: B92, 02.Dec.2007, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Sutra odluka sindikata obrazovanja

Beograd -- Štrajkački odbori tri reprezentativna sindikata obrazovanja sutra će odlučiti o nastavku pregovora sa Vladom Srbije.

Sindikati danas nisu došli na pregovore

Predstavnici tri reprezentativna sindikata obrazovanja, bez najave, nisu se pojavili na današnjem nastavku pregovora sa predstavnicima Vlade o utvrđivanju Protokola o platama zaposlenih u prosveti za ovu godinu, zakazanom za 12 časova, saopštilo je Ministarstvo finansija.

Kako >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << je navedeno, ranije je dogovoreno da se u okviru ukupno budžetiranih sredstava za plate u obrazovanju za 2008. godinu, u iznosu od 92,25 milijardi dinara, na osnovu izvršenog obračuna nadje rešenje za uvećanje plata zaposlenih u prosveti.

Sekretar Unije Sindikata prosvetnih radnika Srbije Miodrag Skrobonja je najavio da će sa sutrašnjeg zasedanja štrajkačkih odbora sindikata biti upućen apel premijeru i potpredsedniku Vlade Srbije Vojislavu Koštunici i Božidaru Đeliću da se i oni uključe u pregovore o povećanu plata zaposlenih u prosveti tokom naredne godine.

"Ministre Zorana Lončara i Mirka Cvetkovića pozvaćemo da u sredu dođu na zajedničku sednicu glavnih odbora tri reprezentativna sindikata obrazovanja i da pred našim brojnim članstvom obrazlože svoj predlog za povećanje zarada u 2008. godini od šest odsto", kazao je Skrobonja.

On je ponovio da je najnovija ponuda Vlade da se plate zaposlenima u obrazovanju povećaju za šest umesto traženih 15 odsto neprihvatljiva i da će štrajk prosvetnih radnika sutra biti nastavljen uz još masovniji odziv škola.

Sindikat obrazovanja Srbije, Granski sindikat prosvetnih radnika Srbije "Nezavisnost" i Unija sindikata prosvetnih radnika Srbije štrajk su započeli 19. novembra.

Prema podacima sindikata, u petak je skraćenjem časova na 30 minuta štrajkovalo 1.517 od ukupno 1.748 osnovnih i srednjih škola u Srbiji.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.