Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 23.Feb.2009, 21:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Šutanovac pozitivno ocenio napore "Krušika"

VALJEVO - Ministar odbrane Srbije Dragan Šutanovac, pozitivno je ocenio napore zaposlenih i menadžmenta "Krušika" da povrate staru slavu i osvoje nove tehnologije, ali i dodao da nisu sigurna radna mesta ni u Namenskoj industriji - ukoliko fabrike ne rade na osvajanju novog asortimana proizvoda koje mogu da ponude tržištu.

Država treba da pomogne kreditima

Šutanovac je u obraćanju novinarima, nakon svečanosti održanoj povodom 70 godina Holding >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << korporacije "Krušik" u Valjevu, jednoj od najmoćnijih fabrika za proizvodnju naoružanja i vojne opreme, ne samo u Srbiji, rekao da Krušik ima i viziju i perspektivu.

"I, zato će ubuduće svima koji rade u fabrikama odbrambene industrije, ako budu imali viziju i tako radili, biti kudikamo lakše. Nažalost, dodao je Šutanovac, neke fabrike se ne rukovode načelima na kojima to čini 'Krušik'.

One se oslanjaju na beneficije i tradiciju, ali se tako više ne može pojavljivati na tržištu. Ukoliko u što kraćem roku ne promene te navike, one će doći u situaciju da imaju velike probleme, pre svega zbog nerazumevanja vremena u kome se nalazimo i tržišta, koje danas diktira novi tempo, u odnosu na ranije godine", rekao je Šutanovac.

On smatra i da bi država, takođe, morala da pomogne kreditima i Namenskoj industriji za projekte koji se realizuju, a koji su izvozno orijentisani.

Radna mesta nisu sigurna

"Ne mogu da kažem", rekao je ministar, "da i radnici koji rade u Namenskoj industriji mogu računati na sigurna radna mesta, ukoliko fabrike ne rade na osvajanju novog asortimana proizvoda koje mogu da ponude tržištu.

Nažalost, u nekim ranijim vremenima radnici nisu imali posao, a imali su radna mesta. Naša je ideja da radnici imaju posao, a onda i radna mesta, što će u pojedinim fabrikama dovesti i do smanjivanja broja radnika, ako to ne prihvate, jer sada mnoge od njih sav profit koji zarade potroše na plate. Tako više ne može da funkcioniše nijedna fabrika u svetu", kazao je Šutanovac.

On je dodao i da radnici ne mogu da računaju samo na subvencije, sa željom da fabrike ostanu u obimu kao da je bivša SFRJ, jer je to neprirodno i nemoguće.

"Ukoliko se ne budu radnici, menadžment i ostali borili za to, onda će sindikati ostati bez fabrika, poručio je ministar Šutanovac, dodajući da sve to može opstati samo nuđenjem dobrih i kvalitetnih proizvoda, uz veliko angažovanje u inostranstvu. Kako se to već dogodilo sa uspelom promocijom naše Namenske i odbrambene industrije u Iraku.

On je obavestio da ćemo uskoro, u tom cilju, osnovati i iračko-srpski komitet, "kako bi na adekvatan način predstavili našu odbrambenu industriju. Imamo slične pregovore i sa Libijom, u želji da osvojimo i ovo tržište. Ugovor sa Irakom je rezultat više faktora, od kvaliteta proizvoda, cena, do zaostavštine iz Titovog vremena, A, naša politička aktivnost u novije vreme je samo doprinela da sve ugovore koji su sa Irakom sklopljeni realizujemo, i to da bude kvalitetno".

"Nadam se", nastavio je Šutanovac, "da ćemo sa tim nastaviti, jer smo ugovor koji smo sklopili sa Irakom opravdati kvalitetom proizvoda", poručio je ministar Šutanovac na današnjoj svečanosti u Valjevu, povodom obeležavanja 70. godišnjice Holding korporacije "Krušik" u Valjevu.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Povezane vesti

Šutanovac o namenskoj industriji

Izvor: B92, 23.Feb.2009

Valjevo -- Ministar odbrane Dragan Šutanovac kaže da država treba da pomogne odbrambenoj industriji, jer ona može da doprinese smanjenju spoljnotrgovinskog deficita... Šutanovac je u razgovoru sa novinarima u Valjevu posle svečanosti povodom 70. godišnjice "Krušika", ocenio da fabrike namenske...

Nastavak na B92...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.