Susret italijanskih i srpskih privrednika

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 06.Jun.2011, 03:57   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Susret italijanskih i srpskih privrednika

BEOGRAD -

Italija je godinama prvorazredni spoljnotrgovinski partner Srbije i očekuje se da u 2011. razmena dve zemlje dostigne rekordnih tri milijarde dolara, izjavio je danas predsednik Privredne komore Srbije (PKS) Miloš Bugarin.

On je, na Poslovnom forumu srpskih i italijanskh privrednika iz regije Abruco, kazao da je Italija prvi izvozni parnter Srbiji i podsetio da je lane spoljnotrgovinska razmena iznosila 2,55 milijardi dolara.

Poseban kvalitet robne razmene >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << je uravnoteženost između uvoza i izvoza što govori o komplementarnosti i povezanosti privreda ocenio je Bugarin navodeći da je u prva četiri meseca 2011. stopa pokrivenosti uvoza izvozom sa Italijom dostigla 94 odsto.

"U poslednjih tri godine robna razmena je udvostručena, a u poslednjih pet godina robni tokovi između Srbije i Italije su povećani pet puta", naglasio je Bugarin.

Kako je rekao, privredni odnosi dve zemlje se realizuju u izuzetno povoljnom institucionalnom ambijentu, i podsetio da je prilikom posete predsednika Srbije Borisa Tadića Italiji, u Rimu novembra 2009. potpisana Deklaracija o strateškoj saradnji dve zemlje.

Bugarin je dodao da se 27. juna planira poseta srpskog premijera Mirka Cvetkovića regionalnom skupu državnika Mediteranske regije koji organizuje vlada regije Abruca kada će biti potpisan Sporazum o saradnji.

Prema njegovim rečima, u Srbiji su prisutne mnoge italijanske firme ne samo kroz kupoprodajne odnose već i po osnovu dugoročnih i stabilnih odnosa, realizovanih privatizacija, zajedničkih ulaganja i grinfild investicija.

Renomirane italijanske firme kao što su "Sfir", "Fantoni", "Beneton", "Klacedonija", "Pompea", i "Fijat" prepoznale su svoj trajan interes saradnje sa srpskim tržištem što predstavlja podsticaj i ostalim italijanskim kompanijama koje žele da internacionalizuju svoje aktivnosti, naglasio je Bugarin.

On je rekao da u Srbiji funkcionišu četiri italijanske banke "Inteza", "Findomestik", "Unikredito", i "San Paolo" kao i dve osiguravajuće kuće "Asikuracioni Đenerali" i "Fondarija", što predstavlja takođe jak podsticaj za povezivanje srpskih i italijanskih firmi.

U Srbiji oko 250 italijanskih firmi

Potpredsednik PKS Mihailo Vesović rekao je da u Srbiji posluje oko 250 italijanskih firmi koje upošljavaju 20.000 radnika i srpskom tržištu prihoduju 2,5 milijardi dolara godišnje.

On je ukazao da je Italija šesti investitor u Srbiji sa oko 800 miliona dolara investicija od 2.000 godine, izuzimajući investiciju "Fijata".

Vesović je ukazao da je Srbiji potrebno oko dve milijarde dolara investicija godišnje kako bi naša zemlja mogla da ostvari dinamiku razvoja koju je imala 2008. godine.

Prema njegovim rečima, poljoprivredno–prehrambena industrija, drvna i industrija nameštaja kao i metalska industrija najperspektivnije su oblasti za saradnju dve zemlje.

Vesović je naglasio da u Italiju najviše izvozimo obuću i odeću, poljoprivredno prehrambene proizvode, voće i povrće, kao i proizvode crne i obojene metalurgija, a uvozimo robu široke potrošnje, automobile i kamione, belu tehniku, konditorske proizvode.

On je podsetio na Sporazume o slobodnoj saradnji koje ima Srbija sa Rusijom, Belorusijom, Kazahstanom, zemljma CEFTA, EU i Turskom što može biti od velikog značaja za italijanske kompanije.

Predsednk Centra za međunarodnu trgovinu privrednih komora regije Abruco Daniele Beći pohvalio je privrednu saradnju i odnose dve zemlje i naglasio da Srbija predstavlja ne samo zanimljivo tržište već i odskočnu dasku za tržišta Rumunije, Rusije i druga.

Prema njegovim rečima, italijanske kompanije, preko Srbije, imaju veliku šansu da se okrenu novim tržištima.

Beći je rekao da očekuje konkretne oblike saradnje koji treba da doprinesu povećanju zaposlenosti i razmene dve zemlje.

Predstavnici Privredne komore italijanske regije Abruco i PKS na današnjem forumu potpisali su Sporazum o saradnji koji treba da bude okvir za dalje unapređenje privrednih odnosa pod okriljem komorskih sistema.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.