Suspendiran kineski znanstvenik koji je stvorio genetski modificirane bebe

Izvor: SEEbiz.eu, 30.Nov.2018, 10:10   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Suspendiran kineski znanstvenik koji je stvorio genetski modificirane bebe

PEKING - Kineske vlasti suspendirale su daljnja znanstvena istraživanja znanstvenika He Jiankuija koji tvrdi da je stvorio prve genetski modificirane bebe, javlja CNN.

Vlasti smatraju da se takvim eksperimentima krše kineski zakoni i da su oni moralno ''gnjusne prirode'', piše državna novinska agencija Xinhua.

''Takvim znanstvenim postupcima jasno se krše kineski zakoni. Eksperimenti takve prirode šokantni su i neprihvatljivi, oni su dno profesionalne etike'', rekao >> Pročitaj celu vest na sajtu SEEbiz.eu << je Xu Nanping, kineski ministar znanosti i tehnologije.

Podsjetimo, prije nekoliko dana svijetom je odjeknula vijest da je kineski znanstvenik He Jiankui, prvi put u povijesti, uspio stvoriti genetski modificirane bebe koje će biti otporne na virus HIV-a kojim su bili zaraženi njihovi očevi.

Pritom se koristio inovativnom CRISPR-cas9 tehnologijom za koju mnogi znanstvenici kažu da je tek u začetnoj i eksperimentalnoj fazi razvoja te da nije prikladna za testiranje na ljudima.

Mnogi genetičari dvoje je li procedura sigurna za zametak i hoće li imati kobne posljedice po dijete u budućnosti ako se primijeni u njegovom ranom stadiju razvoja.

Postupak genetskog modificiranja zametka zabranjen je u mnogim zemljama. U Velikoj Britaniji takva procedura je dopuštena isključivo u znanstveno-istraživačke svrhe, ali je pritom i strogo regulirana.

Navodni eksperimenti He Jiankuija podigli su prašinu u cijelom svijetu i unutar znanstvene zajednice pokrenuli raspravu o ozbiljnim etičkim posljedicama takvih postupaka. Mnogi smatraju kako je potrebna neka vrsta globalno obvezujućeg dogovora koji bi regulirao eksperimentiranja te vrste diljem svijeta.

Tvrdnje Jiankuija o uspješnom genetskom modificiranju još uvijek nisu potvrđene, mada je on rekao kako je poslao svoj rad na pregled jednom znanstvenom časopisu.

Nastavak na SEEbiz.eu...






Povezane vesti

Suspendovan naučnik koji je stvorio genetski modifikovane bebe

Izvor: Nezavisne Novine, 30.Nov.2018

Kineske vlasti suspendovale su daljnja istraživanja naučnika He Điankuija koji tvrdi da je stvorio prve genetski modificirane bebe, javlja CNN.

Nastavak na Nezavisne Novine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SEEbiz.eu. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SEEbiz.eu. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.