Susjedi za jedanaest mjeseci potrošili u BiH 123,8 miliona KM

Izvor: SEEbiz.eu, 22.Dec.2019, 09:52   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Susjedi za jedanaest mjeseci potrošili u BiH 123,8 miliona KM

SARAJEVO - Strani državljani su za 11 mjeseci ove godine u Bosni i Hercegovini pazarili i iznijeli robu vrijednu 123,8 miliona maraka, podaci su Uprave za indirektno oporezivanje BiH.

Istovremeno su podnijeli ukupno 396.574 zahtjeva za povrat PDV u BiH u iznosu od čak 18 miliona KM.

– Najviše zahtjeva za ovjeru istupanja robe iz BiH bilo je na graničnim prelazima Orašje, Hukića Brdo, Brčko, Izačić, Gradiška, navode iz UIO, te dodaju da se najviše kupuje roba >> Pročitaj celu vest na sajtu SEEbiz.eu << široke potrošnje, i to prehrana i odjeća.

Na graničnom prelazu Hukića Brdo, u blizini Velike Kladuše, recimo, ove godine podneseno je čak 44.703 zahtjeva za povrat poreza na dodanu vrijednost, za robu vrijednu 18,3 miliona KM.

Sudeći po njihovim podacima, u kupovinu u BiH najviše dolaze ljudi koji žive blizu granice s BiH, i to iz Srbije, Hrvatske i Crne Gore, a dosta njih koristi i mogućnost da vrati PDV. Njima je kupovina na taj način jeftinija za 17 odsto, odnosno za iznos PDV u BiH.

I podaci o broju podnesenih prijava na graničnom prelazu Ivanjica, između Trebinja i Dubrovnika, potvrđuju da se ljudima sa juga Hrvatske itekako isplati da platu zarađuju u svojoj državi, a troše u BiH. Za 11 mjeseci ove godine, preko ovog graničnog prelaza iznesena je roba vrijedna 3,6 miliona KM, a odobren povrat PDV u vrijednosti od 524.712 KM.

Povrat PDV u BiH strani državljani mogu dobiti na svu robu ukupne vrijednosti više od 100 maraka sa PDV, koju iznose iz zemlje u prtljagu, izuzev na neka mineralna ulja, odnosno gorivo, alkoholna pića, te duhanske prerađevine, iuzvještava srpska.info.

Nastavak na SEEbiz.eu...






Povezane vesti

Goražde je lider BiH po izvozu, a istovremeno i najsiromašniji kanton

Izvor: Capital.ba, 22.Dec.2019

GORAŽDE, Bosansko-podrinjski kanton (BPK) Goražde izvozno je orijentisan i bilježi najbolje rezultate u državi. Pokazuju to i podaci Privredne komore ovog kantona, gdje je u prvih devet mjeseci izvezeno robe u vrijednosti većoj od 147 miliona maraka. Ipak, lider u izvozu istovremeno je među najsiromašnijim...

Nastavak na Capital.ba...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SEEbiz.eu. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SEEbiz.eu. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.