Suša uništava rod

Izvor: Politika, 27.Jul.2007, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Suša uništava rod

Zbog visokih temperatura prodavci sa beogradskih pijaca prognoziraju da će na jesen cene voća i povrća na tezgama biti paprene

Zbog suše i visokih temperatura prodavci povrća i voća na beogradskim pijacama strahuju da neće imati šta da ponude kupcima i prognoziraju da će na jesen na gradskim tržnicama cene biti paprene. Ukoliko se vrućine nastave poljoprivredni proizvođači iz obližnjih sela, koji snabdevaju beogradske pijace, smatraju da će sav rod da im propadne.
>> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << />
– Ne vredi da zalivamo i uveče i ujutru, jer je mala vajda od toga. Zemlja je žedna vode. Sve izgore na ovom jakom suncu. U zemlji je vlažno, ali zbog visoke temperature na površini seme ne može da klija pa je pitanje da li će da nikne i ono što smo tek posadili – ističe Vera Marković, iz Višnjice, koja ovakvu sušu ne pamti.

Ovih dana na beogradskim pijacama od povrća prodaju se paradajz, paprika, krastavac, boranija, tikvice, luk i krompir. Međutim, osetljivo povrće, poput blitve i spanaća, uglavnom je do podneva zbog toplote skuvano i trulo, pa su prodavci, kako kažu, na velikom gubitku, jer robu ne mogu da prodaju i povrate uloženi novac i trud.

I mada svakoga dana slušaju prognozu, poljoprivrednici su zabrinuti, pa mnogi nevoljno kažu da će, ako i dalje bude bilo ovako toplo, odustati od sadnje kupusa i drugih biljaka kojima je sada vreme, jer smatraju, da je to "račun bez krčmara".

– Još nije strašno, ali se plašim da nećemo imati rod na jesen. Ako i dalje bude bilo ovako toplo nećemo imati šta da iznesemo na tezge, a najteže će biti za ostavljanje zimnice. Ova suša će sigurno uticati i na povećanje cena pa će u septembru one biti paprene – prognozira Nada Stanković iz Višnjice.

Cene lubenica i dinja su pale i u ovim letnjim danima najviše se traže, a mogu i duže da budu na tezgama. Za razliku od njih, maline i kupine moraju istog dana da se prodaju, jer ne mogu da se održe na visokim temperaturama pa su proizvođači primorani da ih drže u hladnjačama.

Prodavci mlečnih proizvoda, takođe, žale se na manju potražnju posebno otkako su počele vrućine. Prema rečima Miodraga Radovanovića iz Resnika, narod kao da ih izbegava, iako su mlečne hale klimatizovane.

– Proizvodi su u rashladnim vitrinama tako da nema bojazni da će se roba pokvariti. Nažalost sugrađani manje kupuju nego obično pa nam je promet opao, a o podizanju cena i ne razmišljamo – ističe Radovanović.

J. Lucić

-----------------------------------------------------------

Mere za umanjenje šteta zbog suše

Sledeće nedelje Vlada Srbije doneće mere za sanaciju šteta u agraru zbog suša i dugotrajnih vrućina, najavio je juče ministar poljoprivrede Slobodan Milosavljević na konferenciji za novinare posle sednice vlade.

Milosavljević je rekao da će njegovo Ministarstvo, u saradnji sa drugim resorima, predložiti mere za umanjenje šteta izazvanih sušom, ali nije želeo da precizira koje će to konkretne mere biti.

On je izjavio da će ovogodišnji rod kukuruza i soje biti za 20 do 30 odsto manji od proseka, zbog dugotrajne suše i vrućina, i dodao da se očekuje i slabiji rod suncokreta i šećerne repe, kao i nešto slabiji rod mladog zasada voća.

Ministar je kazao da kod drugih ratarskih i voćarskih kultura štete od suša ne bi trebalo da budu značajnije.

Tanjug

[objavljeno: 27.07.2007.]

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.