Izvor: RTV 5, 25.Jul.2012, 21:27   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Suša poskupljuje meso (video)

"Rast cena mesa neće biti u korelaciji sa smanjenjem roda koji je prepolovljen, odnosno: cene neće porasti za 50 procenata, zato što će njihov porast biti uslovljen i kupovnom moći stanovništva koja je i sada mala", kazao je on agenciji Beta.
Prostran smatra da poskupljenja mogu da dovedu do povećanja prodaje živinskog mesa jer je ono od junetine jeftinije tri i po puta, a od svinjetine dva i po puta.
On je kazao i da će stočni fond sigurno biti umanjen "jer niko ne želi >> Pročitaj celu vest na sajtu RTV 5 << da ide u stečaj ili bankrotira" zbog skupe stočne hrane i slabe potražnje za mesom.
"Za sada je izvesno da će biti manje stočne hrane u ponudi i to ne samo kukuruza i sojine sačme, kao osnova za ishranu, već i kabaste hrane - lucerke i sena", kazao je on i dodao je da zato bitno sačuvati osnovno stado, pre svega krave i krmače.
Prostran smatra da nova Vlada Srbije hitno mora da utvrdi bilans zaliha pšenice i kukuruza, i proceni očekivani rod. "Bitno je da se sačuva ponuda žita i kukuruza za domaće potrebe, odnosno da se izbegne njihov uvoz, ali i uvoz mesa", kazao je on.
Prostran je rekao da nije za ograničenja i zabrane izvoza, ali da država ne bi trebalo da zanemari i tu mogućnost ukoliko bude bilo potrebe za intervencijom na tržištu.
Generalni direktor Industrije mesa "Matijević" Milan Jozanov izjavo je agenciji Beta da je stanje u industriji mesa loše i da tovljenika ima sve manje, a suša će uticati na cene i količine stočne hrane.

On nije mogao da prognozira koliko će poskupeti meso, ali je naveo da su "prognoze loše".
Po njegovoj proceni, "mesa će ipak biti dovoljno za potrebe domaćeg tržišta i neće biti potrebe za uvozom".
Po podacima PKS u Srbiji se godišnje troši u proseku oko 55 kilograma mesa po stanovniku što je viš nego prethodnih godina, ali oko 10 kilograma manje nego pre 20 godina.
Godišnja potrošnja mesa po stanovniku u Evropskoj uniji je oko 80 kilograma. 

Nastavak na RTV 5...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTV 5. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTV 5. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.