Suša nakupcima puni džepove

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 17.Avg.2017, 12:45   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Suša nakupcima puni džepove

Posledice suše u poljoprivredi pokušaće da iskoriste nakupci. Zbog skuplje hrane za životinje, farmeri koji inače slabije posluju, biće primorani da smanjuju broj grla i prodaju je trgovcima po niskim cenama.

To se i ranije događalo, upozoravaju stručnjaci. Oni tvrde da se to loše odražava na stočarstvo, koje je inače nedovoljno razvijeno.

Sličan scenario sa nakupcima i prodajom stoke u bescenje odigrao se sušne 2012. godine, podseća direktor Poljoprivredne >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << stanice u Senti Josip Češljar.

"Svi znaju da je situacija kada nema stočne hrane momenat kada se nakupci i prekupci pojavljuju na farmama. Obara se cena, a stoka se prodaje u bescenje kod domaćina koji ne spreme dovoljno hrane. Najgore je ako već moraju da prodaju, da čekaju trenutak da potpuno ostanu bez hrane za grla. To nakupci veoma dobro znaju i to nam se dešavalo na terenu 2012. godine. To se uvek dešava u lošim godinama, da nam deo stoke ode u bescenje", upozorava Češljar.

Problem je dodatno pogoršan time što se u sušnim godinama prekupcima prodaje stoka za čiji je odgoj na farmi bilo neophodno više godina, tvrdi Češljar. Prema njegovim rečima, to je posle teško nadoknaditi

"Izgubimo priplodnu stoku i najgore je kada stočar koji se bavi proizvodnjom mleka, mora zbog nedostatka hrane da proda kravu. Toj kravi je neophodno od 3 do 5 godina da je stvorite kao pogodnu za proizvodnju", objašnjava Češljar.

Najveći pritisak nakupaca za kupovinu stoke po nižim cenama biće u selima u septembru i oktobru, kaže Češljar.

On zaključuje da će meta tih trgovaca biti mali farmeri sa nekoliko krava, koji neretko nemaju dosta novca da obezbede dovoljno hrane za grla.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.