Suša će doneti poskupljenja

Izvor: B92, 16.Jul.2011, 18:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Suša će doneti poskupljenja

Beograd -- Suša će ugroziti prinose kukuruza i uljarica, što će za posledicu imati povećanje cene žive stoke, a samim tim i prerađevina od mesa i mlečnih proizvoda.

Kiša koja je prošle noći pala samo u Vojvodini donela je kratkotrajno olakšanje tamošnjim ratarima koji imaju polja pod kukuruzom i uljaricama.

U ostalim delovima ratari i dalje gledaju u nebo iščekujući kišu. Ukoliko se suša produži i prinos kukuruza smanji, to bi dovelo do lančanog skoka cena.
>> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << />
Donji listovi kukuruza su na mnogim njivama počeli da odumiru, a posledice suše uočavaju se i na soji, suncokretu i drugim kulturama. Kiša koja je pala donela je kratkotrajno olakšanje.

Novo osveženje za kukuruz i uljarice moglo bi da se očekuje u utorak i sredu, međutim ako količina padavina ne bude dovoljna a iza toga opet počne sušni period, to će umanjiti prinose, upozoravaju stručnjaci. Smanjenje prinosa pre svega kukuruza podiglo bi cene i smanjilo izvoz.

"Porasle bi cene stočne hrane, sledstveno tome porasle bi i cene žive stoke, a time i stočarskih proizvoda odnosno prerađevina od mesa ali i mleka. Druga posledica je smanjenje izvoza kukuruza budući da kukuruz predstavlja jednu od najznačajnijih izvoznih grana Srbije", kaže Milorad Ševarlić, profesor agroekonomije.

Prizori ispucale zemlje za vreme leta bili bi daleko ređi kada bi se njive navodnjavale. Sa svega 1,5 odsto obradivih površina pod sistemima za navodnjavanje Srbija je na dnu evropske lestvice. Sistemi koji su izgrađeni za vreme bivše Jugoslavije, poput kanala Dunav-Tisa-Dunav, uglavnom su zapušteni i uništeni. Kako Srbija zapravo obiluje vodom i ima stručnog kadra, nema razloga da se svake godine plaši suša.

"Srbija mora da promeni pristup navodnjavanju. Jedan je pristup navodnjavanju velikih vodotokova, gde postoje izgrađeni sistemi Dunav-Tisa-Dunav, koji treba revitalizovati. Potrebno je i preispitati zašto su uništeni čitavi sistemi za navodnjavanje Čačak, Trstenik, Preševo", kaže on.

Za manje parcele potrebni su individualni sistemi za navodnjavanje, kaže Ševarlić.

U ministarstvu poljoprivrede kažu da pokušavaju da podstaknu uvođenje sistema navodnjavanja.

"Jedan od odgovora ministarstva je da opremu za navodnjavanje uključi u sistem subvencionisanja putem povoljnih kredita koji su povoljnij nego drugi kod banaka", kaže Miloš Milovanović, pomoćnik ministra poljoprivrede.

"Za razliku od kukuruza i uljarica, suša pšenici nije smetala, jer je došla pred samu žetvu. Pšenica je ovršena sa 90 odsto površina, a prosečan prinos bio je oko četiri tone po hektaru, što je za 15 odsto više od početnih procena, tako da će biti dovoljno i za domaće potrebe i za izvoz", kaže Milovanović.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.