Supermarketi smanjuju potrošnju plastičnih kesa

Izvor: S media, 19.Jul.2009, 16:05   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Supermarketi smanjuju potrošnju plastičnih kesa

Vodeći britanski supermarketi mesečno troše 418 miliona manje plastičnih kesa nego pre tri godine i uspeli su da njihovu upotrebu gotovo prepolove.

U decembru prošle godine sedam vodećih lanaca britanskih supermarketa samoinicijativno se dogovorilo da za polovinu smanje broj kesa za kupovinu koje daju potrošačima u poredjenju sa količinom iz 2006, podseća Rojters.

Povod za to bila je prošlogodišnja pretnja britanskog premijera Gordona Brauna maloprodajnim >> Pročitaj celu vest na sajtu S media << firmama da preduzmu nešto povodom preteranog trošenja plastičnih kesa ili će vlada biti prinudjena da propiše njihovo naplaćivanje kupcima.

Prema podacima britanske vlade, vodeći lanci samoposluga redukovali su broj kesa sa 870 na 452 miliona mesečno u odnosu na 2006, što predstavlja smanjenje od 48 odsto.

Prema oceni britanskog ministra za prirodnu sredinu Hilarija Bena, i to predstavlja veliko postignuće trgovaca i potrošača, koji su se u poslednjih šest meseci znatno potrudili da smanje cirkulaciju plastičnih kesa.

Prema tvrdnjama stručnjaka potrebno je 1.000 godina da se plastične kese razgrade. One su, osim toga, pretnja stanovnicima mora, pticama i drugim životinjama.

Jedna studija iz aprila je ukazala da Britanci u proseku dobiju 13.000 plastičnih kesa godišnje.

Nastavak na S media...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta S media. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta S media. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.