Sumorne prognoze: Umesto rasta, Afriku očekuje pad BDP-a

Izvor: B92, 05.Apr.2020, 19:02

Sumorne prognoze: Umesto rasta, Afriku očekuje pad BDP-a

Johanesburg -- Oko 20 miliona radnika moglo bi da ostane bez posla u Africi koja će doživeti ekonomski pad ove godine zbog pandemije korone, navodi se u studiji Afričke unije.

Iako je u Africi dosad zabeleženo manje slučajeva korona virusa nego u drugim delovima sveta, privrede afričkih zemalja već se suočavaju sa globalnim padom ekonomskog trenda, porastom cena nafte i gubicima u turizmu.

Pre pandemije, Afrička razvojna banka prognozirala je da će rast bruto >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << domaćeg proizvoda na kontinentu dostići 3,4 odsto ove godine. Međutim, dva scenarija koja razmatra studija AU "Posledice korona virusa na ekonomiju Afrike", a u koju je Rojters imao uvid, predviđaju pad BDP-a.

Prema mišljenju analitičara Afričke unije, realan scenario bio bi da afrička ekonomija opadne za 0,8 odsto, dok pesimističan scenario predviđa pad za 1,1 odsto.

Preti nestanak i do 15 odsto stranih direktnih investicija, a takođe, posledice po zaposlenost, kako se kaže, biće dramatične.

"Skoro 20 miliona radnih mesta, u formalnom i neformalnom sektoru, je ugroženo i kontinentu preti uništenje ako se situacija nastavi", kaže se u analizi.

Afričke vlade mogle bi da izgube i do 30 odsto svojih fiskalnih prihoda koji su 2019. procenjeni na 500 milijardi dolara.

Takođe, uvoz i izvoz biće najmanje 35 odsto manji u odnosu na 2019. godinu što znači gubitke u trgovini oko 270 milijardi dolara.

Istovremeno, potrebno je uložiti više sredstava u borbu protiv virusa zbog čega će javni troškovi porasti za najmanje 130 milijardi dolara.

Najgore će, kako se ocenjuje, biti pogođeni proizvođači nafte u Africi i samo bi Nigerija i Angola mogle da izgube 65 milijardi dolara prihoda.

Gubitke će pretrpeti i zemlje koje važe za turističke destinacije.

"U proseku sektor turizma i putovanja u Africi mogao bi da izgubi najmanje 50 milijardi dolara zbog pandemije i najmanje dva miliona direktnih i indirektnih poslova", piše u studiji.

Značajan pad očekuje se i u doznakama od Afrikanaca koji žive u inostrantvu.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.