Izvor: B92, 03.Dec.2006, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Sumnja u regularnost tendera

Beograd -- Predsednik Komtrejda Veselin Jevrosimović sumnja da će i novi tender za nabavku računara za škole biti namešten.

Jevrosimović je rekao da je na prvi tender Ministarstva prosvete i sporta za nabavku 30.000 računara za škole u Srbiji, Komtrejd izašao u konzorcijumu sa najjačom hrvatskom informatičkom firmom "M san" i pobedio, ali da je nakon toga tender poništen.

On je kazao da u Srbiji postoje različiti lobiji koji su godinama navikli da u informatici >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << "love u mutnom" i kojima smeta uspostavljanje tržišnih pravila.

"Shvatili su da će Komtrejd dobiti posao, pošto može da ponudi najnižu cenu, a firma koja se najviše bunila protiv tendera umesto ponude dostavila je prazan list papira i oborila ga", kazao je Jevrosimović, ali nije želeo da spominje ime te firme.

Prema njegovim rečima, postavljano je i pitanje zašto je Komtrejd na tender, vredan milijardu dinara, izašao zajedno sa hrvatskom firmom.

"Mogli su da naprave tender samo za domaće proizvođače i Komtrejd bi izašao sam, ali pošto je tender bio otvoren i za strane kompanije hrvatska firma mogla je da se javi i da konkuriše", rekao je on.

Jevrosimovih je upitao i zašto je tender poništen, kada je postojao jedan kvalifikovan ponuđač dodajući da je ranija praksa bila da država ponudi pogađanje sa tom kompanijom.

Podsetimo, tender za nabavku 30.000 kompjutera za škole i fakultete u Srbiji poništen je pošto je samo jedan od četiri prijavljena ponuđača ispunio uslove konkursa, potvrđeno je u Ministarstvu prosvete i sporta.

U uslovima tendera bilo je predviđeno da se najbolja ponuda izabere na licitaciji sa najmanje dva kvalifikovana ponuđača.

Vrlo problematični uslovi

U vezi s poništenjem tendera, Maja Kojić, direktorka firme "Pakom computers", firme koja je po oceni Ministarstva bila drugi relevantni učesnik tendera, kaže da je poništenje tendera prilika da se o svemu vezano za nabavku kompjutera otvoreno progovori, a da bi se izbegli novi problemi kada tender bude ponovljen.

Osim nelogičnosti vezanih za obimnost dokumentacije, problem su predstavljali i prekratki rokovi, od samo 15 dana za dostavljanje dokumentacije, ali i rokovi isporuke.

Kojićeva objašnjava i zbog čega na tenderu nije bilo svetskih proizvođača: "Nizak budžet za predviđenu količinu računara bio je osnovni razlog zbog koga ponuđači nisu mogli da se pojave sa tzv. A brendovima. Naime, nijedan od najozbiljnijih proizvođača računara u globalnim razmerama, kao što su HP, Fujitsu Siemens Computers, IBM, pa čak i Dell, nije mogao da se uklopi u ovako nizak budžet".

O generalnom kontekstu tendera govori i to da je 51 firma otkupila dokumentaciju, a da su samo tri uspele da predaju ponudu.

"Iako smo ovih dana bili svedoci tvrdnji da su tender oborili raznorazni interesni lobiji, mi želimo da verujemo da su problemi nastali zbog nenamernih propusta u izradi uslova i načinu na koji je tender sproveden", kaže Maja Kojić.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.