Izvor: B92, 15.Sep.2002, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Šumarac: Na proleće počinje izgradnja stanova za izbeglice

Beograd -- Izgradnja smeštajnih objekata za izbeglice u Srbiji počeće na proleće sledeće godine, kada krene nova gradjevinska sezona, najavio je ministar urbanizma i gradjevina u Vladi Srbije Dragoslav Šumarac. On je rekao da je sporazum o finansiranju 3 projekta namenjena smeštaju i zapošljavanju izbeglica sa italijanskom vladom i agencijom UN za urbani razvoj i stanovanje "Habitat" u završnoj fazi i da se ovih dana očekuje da Vlada Italije odobri tu donaciju. On je objasnio da >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << će "Habitat" pružiti stručnu pomoć i podršku, dok italijanska vlada treba da obezbedi donaciju od ukupno oko 15 miliona dolara. Prvi je projekat izgradnje kuća i obnove i izgradnje centara za kolektivan smeštaj, drugi sredjivanje infrastrukture u gradovima gde će biti izvodjeni ti radovi, a treći je projekat omogućavanja zapošljavanja izbeglica. Prema rečima Šumarca, Srbija treba da obezbedi stručnjake koji će raditi na razradi projekta, infrastrukturu i da utvrdi koje su opštine voljne da daju svoje lokacije. Šumarac je istakao projekat kojim se omogućava prekvalifikacija izbeglih lica sa Kosova i njihovo zapošljavanje. "Mi smo predložili da izbeglicama bude ponudjeno da završe kurseve i dobiju diplome za oblast gradjevinarstva, jer nam u tom sektoru nedostaju radnici, a njima bi to omogućilo zapošljavanje u gradjevinskim preduzećima", objasnio je Šumarac.

Dragoslav Šumarac je izjavio da bi uskoro trebalo da bude potpisan sporazum kojim će biti rešeni problemi oko vraćanja imovine izbeglicama sa Kosova. "Pripremljen je sporazum koji kosovska agencija za katastar treba da potpiše s Republičkim geodetskim zavodom i Ministarstvom urbanizma Srbije. S Potpisivanjem se kasni jer je veoma važno da on bude uradjen kako treba, pošto je reč o imovini gradjana", rekao je Šumarac.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.