Šumadija će u potpunosti biti premrežena auto-putevima i brzim saobraćajnicama

Izvor: B92, 20.Feb.2024, 16:08

Šumadija će u potpunosti biti premrežena auto-putevima i brzim saobraćajnicama

Ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Goran Vesić obišao je radove na rekonstrukciji puta između Mladenovca i Smederevske Palanke.

Tom prilikom je najavio da će ove godine, ako sve bude kako treba, početi izgradnja brze saobraćajnice "Vožd Karađorđe" čime će, kako je rekao, čitava Šumadija biti premrežena brzim saobraćajnicama i autoputevima.

Vesić je rekao da Srbija ne gradi samo autoputeve i brze saobraćajnice već uređuje lokalne >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << i regionalne puteve, među kojima je i put između Smederevske Palanke i Mladenovca dužine 22 kilometra.

Podsetio je da je taj put "krpljen" pre nekoliko godina i dodao da je bilo vreme da se konačno uradi onako kako zaslužuju građani koji žive u tom delu naše zemlje. Naveo je da je u Smederevskoj Palanci prošle godine urađeno skoro 15 kilometara puteva vrednosti skoro 600 miliona dinara, dok je na teritoriji celog Beograda država uradila više od 80 kilometara puteva vrednosti 3,6 milijardi dinara.

Što se samog Mladenovca tiče, Vesić je rekao da je urađeno ili se trenutno radi deset kilometara regionalnih puteva. "Na taj način pokazujemo kako Srbija konačno ima novca da uređuje ne samo autoputeve i brze saobraćajnice već i važnije lokalne i regionalne puteve koji omogućavaju bolji život građana", rekao je Vesić. Naveo je da je, kada je u pitanju kraj koji je obišao, najvažnije to što će već tokom ove godine, ako sve bude kako treba, početi izgradnja brze saobraćajnice "Vožd Karađorđe" koja će obezbediti bolji komfor života za ljude, razvoj lokalne privrede i razvoj turizma. Naveo je da će se u prvoj fazi raditi oko 80 kilometara od Malog Požarevca preko Mladenovca, Orašca, Aranđelovca do Čibutkovice u Lazarevcu, prema autoputu "Miloš Veliki", dok će se u drugoj fazi raditi deo prema Rači i od Topole prema Kragujevcu.

"Na taj način ćemo čitavu Šumadiju premrežiti mrežom brzih saobraćajnice i autoputeva", istakao je Vesić. Kako je rekao, ako se tome doda obilaznica oko Kragujevca čija je izgradnja u toku, a koja treba da bude povezana sa Mrčajevcima odnosno sa autoputem "Miloš Veliki", to znači da će ljudi u ovom kraju biti potpuno saobraćajno povezani što će im omogućiti više investicija, bolji život i da ostanu u svojim mestima.

"Ako tome dodamo i brzu prugu između Beograda i Niša, za čiju će izgradnju tenderi biti raspisani tokom ove godine, a koja će inače prolaziti kroz ovaj kraj, to će potpuno promeniti način života u Šumadiji", rekao je Vesić. Istakao je da Srbija, koja je bogata i ekonomski snažna, može da razvija svaki deo svoje zemlje i dodao da je Šumadija to odavno zaslužila.

Predsednik opštine Mladenovac Vladan Glišić zahvalio je ministu Vesiću na poseti i dodao da će saobraćajnica Mladenovac - Smederevska Palanka na teritoriji mladenovačke opštine biti obnovljena u dužini od skoro pet kilometara. Istakao je da je rehabilitacija ovog puta važna iz dva razloga od koji je jedan velika frekvencija saobraćaja na toj deonici, a drugi bezbednost građana jer put prolazi i kroz naseljeno mesto.

Glišić je zahvalio na podršci kada su u pitanju sve investicije u opštini Mladenovac gde je, između ostalog, rekonstruisan put između Malog Požarevca i Mladenovca u dužini od skoro devet kilometara. Takođe, naveo je da se trenutno rade dve važne saobraćajnice – ulica Smederevski put u naselju Bataševo u dužini od jedan kilometar kroz naseljeno mesto, a druga u mesnoj zajednici Selo Mladenovac gde se rekonstruiše blizu dva kilometra državnog puta ka selu Dubona.

Predsednik opštine Smederevska Palanka Nikola Vučen kaže da je put Smederevska Palanka - Mladenovac jedna od najznačajnijih deonica za Smederevsku Palanku obzirom da gravitira ka beogradskoj opštini Mladenovac, kao i da je to svim stanovnicima Smederevske Palanke više od 50 godina bio jedini izlaz na autoput Koridor 10. Istakao je da je u protekle četiri godine, zahvaljujući Vladi Srbije i resornom ministarstvu, na teritoriji Smederevske Palanke rekonstruisano više od 140 kilometara regionalnih puteva.

"To se nikada do sada nije desilo, a rekonstrukcija ove deonice je za Smederevsku Palanku najveća kapitalna investicija što se tiče putne infrastrukture i siguran sam da je ovo pravi primer kako država brine i o manjim lokalnim samoupravama", rekao je Vučen.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.