Sukob premijera i guvernera

Izvor: B92, 07.Mar.2024, 09:48

Sukob premijera i guvernera

Sukob premijera i guvernera Poljske nastao je oko politike poreza i kamatnih stopa

Malo je verovatno da će smanjena inflacija u Poljskoj podstaći guvernera centralne banke Adama Glapinskog da nastavi smanjenje kamatnih stopa jer postoji zabrinutost da će cene ponovo početi da rastu kasnije ove godine.

Velika je verovatnoća da će Savet za monetarnu politiku ostaviti referentnu kamatnu stopu na 5,75 odsto, piše Bloomberg. Glapinski je rekao da će prošlomesečni >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << troškovi zaduživanja ostati nepromenjeni do kraja godine, iako neki zvaničnici i dalje vide mogućnost za smanjenje stope.

Nedostatak jasnoće o tome da li će vlada dozvoliti da istekne nulta poreska stopa na hranu i ograničenje cene struje doveo je zvaničnike do pauziranja kamatnih stopa.

Premijer Donald Tusk nagovestio je u utorak da bi Poljska mogla da vrati stopu poreza na dodatu vrednost od pet odsto na hranu, a konačna odluka o tom pitanju očekuje se ove nedelje.

Inflacija koja je dostigla vrhunac od 18,4 odsto u februaru 2023. godine, pala je na 3,9 odsto u januaru, približavajući se toleranciji centralne banke od do 2,5 odsto. To je navelo investitore da se klade na smanjenje od pola procentnog poena do kraja godine, protiv čega je Glapinski nastojao da se suprotstavi.

"Glapinski će pokušati da ohladi tržišna očekivanja o smanjenju kamatnih stopa u Poljskoj", rekli su analitičari Credit Agricole Bank Polska na čelu sa Jakubom Borovskim. Primedbe centralnih bankara mogu pomoći u povećanju vrednosti zlota i povećanju prinosa na poljske državne obveznice, rekli su oni.

Glapinski, saveznik bivše administracije u poljskoj nacionalističkoj partiji Pravo i pravda, našao se na nišanu Tuska, koji ga je optužio da se bavi politikom, umesto finansijama.

Tuskova vlada, koja je stupila na dužnost u decembru, finalizira plan za istraživanje odgovornosti guvernera, navodeći da je on možda obmanuo Ministarstvo finansija u vezi sa finansijskim rezultatom centralne banke za 2023. i potencijalno drugim nedelima. Glapinski je više puta odbacio te optužbe, ali grupa poslanika iz vladajuće stranke planira da do kraja meseca podnese zahtev koji bi ga primorao da svedoči pred parlamentarnom komisijom.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.