Sukob najvećih ubira danak, svet će osetiti

Izvor: B92, 08.Nov.2018, 20:13   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Sukob najvećih ubira danak, svet će osetiti

Mudis upozorava da će globalni ekonomski rast u naredne dve godine verovatno usporiti, dodajući da očekuje dalju eskalaciju trgovinskog rata između SAD i Kine.

"Očekujemo da će globalni rast usporiti na ispod 3 procenta 2019. i 2020. godine, sa procenjenog nivoa od 3,3 odsto prošle i ove godine", navodi Mudis u novom izveštaju, a prenosi Rojters.

Dodaje da će nedavno uvedene tarife na kinesku robu vrednu 200 milijardi dolara verovatno biti povećane na 25 posto >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << u januaru iduće godine, sa njihovog sadašnjeg nivoa od 10 procenata.

"U obe zemlje će ukupan direktni makro uticaj na rast moći da se rešava. Međutim, opstajanje i proširenje tenzija između dve najveće ekonomije sveta će verovatno imati široko rasprostranjene negativne implikacije podrivajući investicije", naveo je Mudis.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.