Suecki kanal će biti proširen, ali je Ever Given i dalje zadržan zbog spora

Izvor: B92, 11.Maj.2021, 19:50

Suecki kanal će biti proširen, ali je Ever Given i dalje zadržan zbog spora

Kairo -- Uprava Sueckog kanala planira da proširi i produbi južni deo plovnog puta, gde se u martu zaglavio brod Ever Given izazvavši šestodnevnu blokadu saobraćaja.

To je izjavio danas predsednik uprave Osama Rabi u obraćanju koje su prenosile egipatske tv stanice.

Rabi je predstavio plan proširenja kanala na jednom događaju kojem je prisustvovao i predsednik Egipta Abdel Fatah el-Sisi, koji je naveo da bi projekat trebalo da bude završen najviše za 24 meseca, >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << prenosi Rojters.

Uprava Sueca namerava da deonicu plovnog puta dugu 30 kilometara između grada Sueca i oblasti Velikog gorkog jezera proširi za 40 metara (130 stopa) prema istoku, rekao je Rabi, dodajući da je u planu i da se produbi taj deo kanala na 72 stope (21,9 metara) sa sadašnjih 66 stopa (20,1 metar).

Druga traka kanala, koja je otvorena 2015. severno od Velikog gorkog jezera kako bi se omogućio dvosmerni saobraćaj, biće produžena za 10 kilometara, čime će dostići ukupnu dužinu od 82 kilometra, što će obezbediti prolazak više brodova, dodao je on.

Predsednik el-Sisi je rekao da je incident sa brodom Ever Given dugim 440 metara, koji se zaglavio 23. marta u Suecu, izbacilo u prvi plan hitnost realizacije ovog projekta, koji je i ranije bio razmatran.

Brod, natovaren sa više hiljada kontejnera robe, i dalje se nalazi u vodama Velikog gorkog jezera zbog spora vezanog za zahtev Uprave Sueckog kanala za naknadom štete od japanske kompanije Šoei kisen, koja je vlasnik Ever Givena.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.