Sud: SBB zloupotrebio dominaciju

Izvor: B92, 07.Nov.2011, 18:05   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Sud: SBB zloupotrebio dominaciju

Beograd, Novi Sad -- Upravni sud je odbio, kao neosnovanu, tužbu kablovskog operatora SBB, protiv rešenja Komisije za zaštitu konkurencije Srbije.

Rešenjem Komisije ta kompanija ima dominantan položaj na tržištu.

Upravni sud je ocenio da je pravilan zaključak Komisije za zaštitu konkurencije po kome SBB ima dominantan položaj na tržištu pružanja usluga distribucije radio i televizijskih programa preko kablovske distributivne mreže u Beogradu.

SBB >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << je, kako je saopšteno, zloupotrebio dominantan položaj na tržištu vođenjem promotivne akcije u opštinama Palilula i Stari grad tokom marta 2006. godine, "što je za posledicu imalo sprečavanje, ograničavanje i narušavanje konkurencije na tom tržištu".

Komisija je naložila SBB-u da svim korisnicima sa kojima je sklopio ugovor tokom promotivne akcije dostavi aneks ugovora u kojem će ih obavestiti da nisu u obavezi da ostanu korisnici te kablovske mreže naredne tri godine, odnosno da im ponudi mogućnost izbora operatora.

Prijavu protiv SBB radi utvrđivanja zloupotrebe dominantnog položaja tog operatora kablovske televizije Komisiji za zaštitu konkurencije podnelo je Udruženje kablovskih distributera Srbije.

Kanal 9: SBB odbio da sprovede odluku

Istovremeno, novosadska televizija Kanal 9 je saopštila da je kablovska mreža SBB odbila da postupi po nalogu sudskog izvršitelja i distribuira program te televizije na televizijskom kanalu koji nesmetano moze da se prati.

Kako se navodi u saopstenju, prema zapisniku sudskog izvršitelja Privrednog suda u Novom Sadu Aleksandra Grlića direktor SBB jedinice za Vojvodinu Milan Knežević je odbio da provde tu privremenu meru, bez konsultacije sa svojom pravnom službom.

U saopštenju koje je potpisla direktorka te novosadske televizje Maja Pavlović, podseća se da je SBB 5. jula bez najave i pismenog obrazlozenja uskratio distribucija Kanalu 9, ali da je Privredni sud u Novom Sadu 16. oktobra obavezao SBB da nastavi sa prenošenjem tog programa.

Nakon toga je SBB nastavio nastavio da distribuira Kanala 9, ali na kanalu koji se koristi za radijski program i koji ne primaju svi korisnici tog kablovskog operatera.

"Ukoliko u vrlo kratkom roku SBB ne postupi u potpunosti po nalogu sudskog izvršitelja i ne postupi striktno u skladu sa donetom privremenom merom izvršitelj Privrednog suda u Novom Sadu ima pravo da, uz pratnju policije, sam, u prostorijama SBB-a, sprovede privremenu meru", naveo je Kanal 9.

Kanal 9 je prva privatna televizija u Novom Sadu, osnovana 1999. godine.

Nastavak na B92...






Povezane vesti

Upravni sud odbio tužbu SBB-a

Izvor: EMportal, 07.Nov.2011

Upravni sud je odbio, kao neosnovanu, tužbu kablovskog operatora SBB, protiv rešenja Komisije za zaštitu konkurencije Srbije, po kojem ta kompanija ima dominantan položaj na tržištu, saopštio je danas sud.

Nastavak na EMportal...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.