Subvencije za prvotelke i mleko i u ovoj godini

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 24.Feb.2012, 16:46   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Subvencije za prvotelke i mleko i u ovoj godini

NOVI SAD -

Subvencije za prvotelke u iznosu od 25.000 dinara i za mleko u iznosu od pet dinara po litru biće nastavljene i u ovoj godini, rekao je šef odeljenja za stočarstvo pri Ministarstvu poljoprivrede i trgovine Nenad Terzić.

Terzić je dodao da je u toku isplata premije za mleko od pet dinara po litru za četvrti kvartal prošle godine, a ove godine će ukupno biti isplaćeno 2,8 milijardi dinara po osnovu premija za mleko.

Biće isplaćen i novac za četvrti >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << kvartal za prvotelke, za šta je izdvojeno ukupno oko milijardu i 700 miliona dinara po osnovu genetskog unapređenja stočarstva, kazao je Terzić i naglasio da su za sve ove isplate obezbeđena sredstva u budžetu.

On je na savetovanju "Mlečno govedarstvo u Srbiji i Evropskoj Uniji", koje je održano u Privrednoj komori Vojvodine, u Novom Sadu, najavio i kredite koji će biti povoljniji nego u prošloj godini.

On je naglasio da je agrarni budžet veći nego u prošloj godini, a da će se Ministarstvo poljoprivrede potruditi da veći broj korisnika iskoristi pravo na podsticajna sredstva.

Savetnik holandskog ministra poljoprivrede Ate Ostra rekao je na savetovanju da je Holandija druga po redu izvoznica poljoprivrednih proizvoda u svetu, odmah posle Sjedinjenih američkih država.

"Holandski proizvođači mleka imaju podršku EU, međutim, ta podrška će prestati da važi 2015. godine. Sada postoji garantovana cena, oko 30 evrocenti, ali će od 2015. godine cena mleka biti potpuno liberalizovana", rekao je Ostra.

On je našim poljoprivrednicima poručio da treba da se pripreme za "ono što nas čeka u EU".

"Treba da se pripremite za tržišnu utakmicu, kako između sebe u Srbiji, tako i sa susedima i drugim proizvođačima u EU. Srbija ima odlične resurse hrane, u Evropi ih je malo, i to je šansa za Srbiju", rekao je Ostra.

Privredna komora Vojvodine i Društvo agrarnih novinara danas je u Novom Sadu organizovala savetovanje o mlečnom govedarstvu u Srbiji i Evropskoj uniji (EU).

Skup se organizuje u saradnji sa holandskom Ambasadom u Beogradu i Poljoprivrednim fakultetom u Novom Sadu, a na njemu će učestvovati stručnjaci iz Srbije i Holandije.

Prema podacima Republičkog zavoda za statistiku, u Srbiji je u 2011. godini bilo 937.000 goveda, od čega 542.000 krava i steonih junica. Broj krava i steonih junica je lane smanjen za 3,4 odsto u odnosu na 2010.

U Holandiji je broj uslovnih grla po hektaru 3,6, a u Srbiji 0,3. Ta zemlja ima deset puta manjih obradivih površina od Srbije, a prihod od te grane, koji je desetak puta veći nego u našoj zemlji, lane je iznosio oko 60 milijardi dolara.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.