Subvencije za nova radna mesta

Izvor: B92, 15.Jul.2009, 18:45   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Subvencije za nova radna mesta

Beograd -- Ministar ekonomije Mlađan Dinkić potpisao je ugovore o dodeli bespovratnih sredstava za otvaranje novih radnih mesta, sa 17 kompanija u Srbiji.

Kroz ovakve projekte Srbija će krenuti u proces oporavka, smatra Dinkić, a prema njegovim rečima taj oporavak trebalo bi da krene već od četvrtog kvartala ove godine. Oporavak privrede će trajati i cele 2010. godine, dok će 2011. biti godina privrednog razvoja, kaže ministar ekonomije.

Na svaki uloženi evro >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << za otvaranje novog radnog mesta, država daje otprilike još toliko.

Četrnaest domaćih i tri strane kompanije su, iz ruku ministra ekonomije Mlađana Dinkića, ukupno dobile nešto više od devet miliona evra bespovratne pomoći za investiranje u Srbiju.

Tim novcem, planirano je, otvoriće se 2.400 novih radnih mesta, u 15 gradova Srbije.

"Naši proizvodi se zasnivaju na kvalifikovanoj radnoj snazi, vi to imate i to je jedan od razloga zašto smo odlučili da investiramo u Srbiju. U toj odluci puno nam je pomogla i vaša vlada. Obavezali smo se da ćemo do kraja godine zaposliti 200, a ukupno 1.200 radnika u Prokuplju”, izjavio je potpredsednik kompanije "Leoni" Helmut Cajnder.

"Varvarin je malo mesto i ovo je prva veća investicija. Ona je povoljna, jer će puno mladih ostati da živi u Varvarinu i imaće mogućnost zapošljavanja”, kaže Mirko Marić iz kompanije "Varvarin voće".

"Kompanija će se baviti preradom svih vrsta voća u voćne koncentrate”, navodi on.

Osim prerade i pakovanja voća, vlasnici firmi koje su dobile novac smatraju da je u Srbiji isplativo i pravljenje softvera, svetlarnika, brodogradnja, ali i proizvodnja lakih sportskih aviona.

Ipak, prema mišljenju ministra Dinkića, najsvetliju budućnost u Srbiji ima automobilska industrija.

"Mi verujemo da će Srbija, sa realizacijom u 'Fijatu', Srbija postati centar automobilske industrije jugoistočne Evrope i da će veliki broj investitora ulagati u industiriju auto-delova. Zbog toga smo odlučili da ove investicije u auto-industriji subvencionišemo sa višim iznosima nego kod nekih drugih grana”, rekao je Dinkić.

Dobijeni novac, kroz doprinose, vrati se u budžet Srbije za oko dve godine, kažu u ministarstvu ekonomije. Novi krug subvencija, po istim uslovima, očekuje se na jesen.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.