Subotički buvljak na prodaju

Izvor: Politika, 22.Sep.2007, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Subotički buvljak na prodaju

Subotica – Najveća fabrika na otvorenom prodaje se na aukciji zakazanoj za 18. oktobar u Novom Sadu. Preduzeće "Tržnica", u čijem vlasništvu je i čuveni subotički Buvljak, za privatizaciju je bilo spremno još pre godinu i po dana, ali je njihova aukcijska prodaja oglašena tek sada. U međuvremenu, za razliku od drugih preduzeća koja "pojeftinjuju" dok čekaju na novog vlasnika, "Tržnici" je rasla cena, te je konačno utvrđena na 277,2 miliona dinara, odnosno 3,4 miliona evra.
>> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << />
"Tržnica" je društveno preduzeće, prodaje se 70 odsto kapitala, a početna aukcijska cena je 5,26 miliona dinara, odnosno 660.000 evra. Za taj novac kupuje se uhodano "preduzeće" za čije proizvode je svake sedmice zainteresovano najmanje šest hiljada kupaca, koliko ih u proseku svakog vikenda poseti Buvljak, ili kako se zvanično zove, Robnu pijacu "Mali Bajmok". Buvljak se prostire na preko četiri hektara ima 1.600 tezgi, 220 lokala, svoju trafo-stanicu, garažu, i predstavlja svojevrsni "brend" u svetu robnih pijaca. Osim Buvljaka, društveno preduzeće "Tržnica" raspolaže još sa upravnom zgradom, prostorom za auto i stočnu pijacu i zelenu pijacu na Paliću, što sve opslužuje svega 45 zaposlenih. Sveukupno, "Tržnica" raspolaže sa oko 80.000 kvadratnih metara površine, od čega je 10.000 kvadratnih metara pod krovom. Pri tom, uvid u knjige poslovanja pokazuje da preduzeće svake godine beleži rast prihoda, iako gotovo dve godine nije povećavalo cenu tezgi koja, primera radi, na Buvljaku košta od 5.200 do 8.800 dinara mesečno.

Po svim ovim merilima "Tržnica", pre svega zahvaljujući svom "proizvodnom pogonu" Buvljaku, predstavlja primamljiv izazov za potencijalne kupce. Srboljub Jerković, direktor "Tržnice", kaže da ne raspolaže podacima o tome koliko zainteresovanih kupaca je otkupilo njihov prospekt, ali od ranije je poznato da su Buvljak merkali mnogi domaći i strani investitori. Tako je pominjano da su zainteresovana dva domaća fudbalera, dok je pre nekoliko meseci Buvljak detaljno obišao jedan biznismen iz Izraela, čija kompanija investira u zemljama jugoistočne Evrope. U svakom slučaju, onaj kod čije se poslednje ponude bude čuo aukcijski čekić kupiće veoma specifičnu robu, jer Buvljak je firma koja najbolje posluje kada je građanima najgore. Sa poboljšanjem životnog standarda, i ponuda i način poslovanja na Buvljaku se menjaju, ali i pored toga sa ove pijace još se niko ne seli i zakupljeno je 95 odsto tezgi i lokala. Od pre nekoliko godina preko 90 odsto prometa odvija se preko legalno registrovanih prodavnica, ali donedavno neprikosnoveni prodavci robe koja je nedostajala u radnjama, po popularnim cenama, više ne mogu ni ponudom ni cenama da drže korak sa megamarketima. Zbog toga je, kako procenjuju u upravi "Tržnice", neminovna postepena promena osnovne delatnosti Buvljaka. Po svemu sudeći, Buvljak je od početnog mesta za prodaju polovne robe ili robe slabog kvaliteta sa istoka Evrope do bazara, koji je devedesetih omogućio da veliki deo Srbije preživi, prešao dug put koji ga neminovno vodi do – hipermarketa.

Međutim, Srboljub Jerković upozorava da taj preobražaj neće biti ni lak ni jednostavan, jer onaj ko kupi ovu firmu, kada "raspakuje" njenu strukturu videće da je "kupio" i 180 vlasnika radnji. Naime, od 220 lokala na Buvljaku 180 imaju vlasnika koji su ih kupili tokom gradnje hala na pijaci, što bi otprilike bilo kao da neko kupuje zgradu u kojoj su stanari vlasnici stanova. Očigledno je da novi kupac mora da prihvati situaciju u kojoj su "Tržnica" i vlasnici lokala u neraskidivoj vezi zajedničkog interesa.

[objavljeno: ]

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.