Stvoriti globalni fond za spašavanje banaka

Izvor: S media, 07.Nov.2009, 19:35   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Stvoriti globalni fond za spašavanje banaka

Velika Britanija je danas predložila, na sastanku ministara finansija grupe 20 najrazvijenijih zemalja (G20), hitno osnivanje globalnog finansijskog fonda za banke i istovremeno pozvala sve članice "dvadesetorice" da rade zajedno na usvajanju sto milijardi dolara vrednog aranžmana za realizaciju programa borbe protiv globalnih klimatskih promena.

U nacrtu saopštenja koje bi učešnici dvodnevnog ministarskog skupa G20 u škotskom univerzitetskom gradiću Sent Endruz trebalo >> Pročitaj celu vest na sajtu S media << da usvoje nakon današnjeg završnog razgovora, ukazuje se na tekući oporavak svetske privrede, ali se istovremeno ističe da dalji ekonomski rast zavisi od primene vladinih stimulativnih programa, navodi agencija Rojters.



"Oživljavanje globalne ekonomije i finansijskog sistema počiva na zdravim osnovama", ističe se u nacrtu saopštenja "dvadesetorice"
, uz napomenu da su svi učesnici današnjeg skupa spremni na dalju primenu stimulativnih mera za podsticanje privrednog rasta sve dok to bude neophodno.

U krugovima bliskim učesnicima skupa Rojtersu je rečeno da postoje velika neslaganja u okviru G20 o britanskom planu za stvaranje popunjavanje ekološkog fonda iz koga bi se, pre svega, finansirali projekti za borbu protiv klimatskih promena u najsiromašnijim zemljama.

Grupa članica G20, predvodjena zemljama grupacije BRIK (Brazil, Rusija, Indija i Kina) je, naime, oštro protiv britanskog predloga da i manje imućne države učestvuju u finansiranju ekološkog fonda, sa obrazloženjem da je to obaveza najbogatijih zemalja, jer su one i "najodgovornije za sadašnju nepovoljnu (globalnu) ekološku situaciju."

Britanski primijer Gordon Braun je na trećem skupu ministara finansija G20 predložio da se hitno osnuje globalni fond iz koga bi se u buduće finansirale ugrožen banke i druge finansijske organizacije.

Braun je, kako ocenjuju analitičari, ovaj predlog saopštio vodjen i interesima njegove vlade koja je u posrnule domaće banke za minulih godinu dana upumpale na destine milijardi funti sterlinga i sada je ponovo prinudjena da to čini, u nadi da će joj i te mere poboljšati izglede na sledećim parlamentarnim izborima, u maju iduće godine.

"Mi treba da raspravimo da li je potrebno da imamo bolje ekonomske i socijalne sporazume koji bi iskazivali globalnu odgovornost za finansijske institucije u društvu", rekao je Braun, obrazlažući svoj plan promena u svetskim finansijama.

Britanski premijer smatra da bi program promena koje on predlaže stvorio uslove za "suštinsku promenu svetskog finansijskog sistema, povećanje njegove stabilnosti i stvaranje klime za normalan i stabilan privredni rast."

Braun je rekao da je njegova vlada taj plan poslala rukovodstvu Medjunarodnog monetarnog fonda (MMF) na razmatranje i da bi čelnici te organizacije svoj sud o tim predlozima Londona trebalo da daju u aprulu iduće godine.

Ukoliko MMF taj plan odobri "dvadesetorica" će početi da ga realizuju, rekao Braun, uz napomenu da je za sprovodjenje tog programa neophodan period od približno deset godina.

Nemačka i Francuska se se, inače, od ranije zalagale za stvaranje zajedničkog finansijskog fonda, ali se tome do sada zvanični London uvek protivio.

U agencijskim izveštajima sa ministarskog skupa u Škotskoj se navodi da valutna politika nije formalno uvrštena u dnevni red dvodnevnog zasedanja "dvadesetorice", ali je, kako se pretpostavlja, o tome bilo reči u neformalnim razgovorima učesnika, imajući u vidu i prethodni zaključak grupe sedam najrazvijenijih zemalja (SAD, Japan, Nemačka, Velika Britanija, Italija, Francuska i Kanada) koje su tražile od Kine da dodatno revalvira svoju valutu juan.

Kineski zvaničnici su, medjutim, uoči početka skupa u Škojtskoj stavili da znanja da u Sent Endruz nisu došli da bi bili "dežurni krivci" za tekuće nevolje globalne privrede i ponovili da će produžiti da vode dosadašnju valutnu politku.

Nastavak na S media...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta S media. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta S media. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.