Stvoreni preduslovi za dalji rast bitkoina

Izvor: BKTV News, 03.Dec.2017, 18:39   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Stvoreni preduslovi za dalji rast bitkoina

Bitkoin od 18. decembra na berzi u Čikagu. Danas je bitkoin vredeo 11.751 dolara.

Tri američke berze na kojima se trguje finansijskim instrumentima dobile su odobrenje od Federalne komisije za trgovanje terminskim ugovorima (CFTC) da započnu trgovanje “futures” ugovorima vezanim za bitkoin.

Ova je kriptovaluta, podsetimo, poslednjih dana dostigla cenu od 10, pa i 11.000 dolara, da bi potom usledila manja korekcija. Međutim, nakon vesti o pokretanju trgovine >> Pročitaj celu vest na sajtu BKTV News << terminskim ugovorima cena je ponovo poletela uvis.

Terminski (futures) ugovor je vrsta finansijskog derivata, sporazum između kupca i prodavca o razmeni određenih roba, npr. vrednosnica ili proizvoda, po posebnoj ceni na neki budući datum određen ugovorom.

“Futures” ugovori, dakle, omogućiće investitorima i špekulantima da se “klade” na cenu bitkoina u budućnosti i tako zarađuju na njenim fluktuacijama bez da ulažu u samu kriptovalutu.

Ovaj je događaj od izrazitog značaja za celu bitkoin zajednicu jer na određeni način pokazuje da bi finansijske institucije na Wall Streetu mogle polako početi da prihvataju kriptovalute kao mainstream finansijske instrumente.

Uvođenje trgovanja terminskim ugovorima biće moguće koristiti uobičajene tehnike zaštite od rizika koje su poznate u trgovanju ostalim vrednosnim papirima (hedging), pa će dati investitorima veću fleksibilnost i mogućnosti smanjenja rizika.

Prvi futures ugovori vezani uz cenu bitkoina na tržište će biti pušteni već u ponedeljak, 18. decembra, na berzi CME u Čikagu.

Finansijski derivati su izvedene hartije od vrednosti što znači da njihova vrednost zavisi od vrednosti neke druge aktive koja se nalazi u njihovoj osnovi. najpoznatije vrste derivata su forvardi koji su se prvi pojavili nakon toga fjučersi, kamatni swapovi...

Cena bitkoina je na krilima dobrih vesti u petak ponovo uzletela prema nivou od 11.000 dolara, podsećaju agencije.

Nastavak na BKTV News...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta BKTV News. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta BKTV News. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.