Stvari polako izmiču kontroli? Ne vide se znakovi popuštanja u Americi

Izvor: B92, 17.Jun.2023, 10:07

Stvari polako izmiču kontroli? Ne vide se znakovi popuštanja u Americi

Inflacija u ključnim delovima američke uslužne industrije i dalje je povišena i ne pokazuje znakove popuštanja, saopštile su Federalne rezerve SAD (Fed).

To je navedeno u najnovijem izveštaju Kongresu o monetarnoj politici i pregledu stanja ekonomije, koji je objavio predsedavajući Feda Džerom Pauel pred zasedanje na Kapitol hilu sledeće nedelje, preneo je Rojters.

Dodaje se da nade da će Fed usporiti inflaciju mogu delimično zavisiti od daljeg ublažavanja >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << teških uslova na tržištu rada, što će verovatno značiti povećanje nezaposlenosti u SAD.

"Potražnja za radnom snagom smanjila se u mnogim sektorima privrede, ali nastavlja da premašuje ponudu raspoloživih radnika, a broj slobodnih radnih mesta je i dalje povećan", navodi se u izveštaju.

Napominje se da je rast plata usporen tokom prvog dela godine, ali ostaje iznad dinamike koja je u skladu sa inflacijom od dva odsto na duži rok.

U izveštaju se navodi da su bankarske pozajmice značajno umanjene tokom prošle godine i da će verovatno biti dodatno snižene nakon propasti nekoliko regionalnih banaka u martu.

"Međutim, uprkos zabrinutosti oko profitabilnosti u nekim bankama, bankarski sistem ostaje zdrav i otporan", navodi se u izveštaju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.