Izvor: B92, 03.Apr.2005, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Studija stručno-tehnički zaokružena

Brisel -- Evropska Komisija je stručno-tehnički zaokružila i privela kraju izradu Studije o izvodljivosti za SCG.

Komesari evropske komisije treba da daju svoju ocenu do 12. aprila. U slučaju da kolegijum komesara Komisije zaključi da su se i politički i uslovi za sprovođenje evropskih ekonomsko-društvenih reformi u SCG stekli, to je samo mogući početak procesa koji će zahtevati dalje krupne promene u političkom i ekonomskom preustrojstvu u ravni država članica i >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << same državne zajednice SCG.

Otud su, kažu funkcioneri u Evropskoj komisiji u Briselu, u pravu neki zvaničnici u Beogradu koji naglašavaju da će, pod uslovom da se ovih dana ispune i poslednji uslovi o saradnji s Haškim sudom, usvajanje povoljne ocene o Studiji o izvodljivosti brzo zahtevati i neke krupne promene, posebno u delovanju pravne države i demokratskom funcionisanju političkog sistema.

Zamoljeni za ocene idu li u dobrom pravcu rasprave u Srbiji o ulozi službi bezbednosti u društvu i zahtev u parlamentu da se otvore dosijei tajne policije, izvori u Briselu su rekli da jedino mogu reći da je u tome presudno ima li ili nema demokratskog, parlamentarnog nadzora nad tim službama. Dodali su da je Evropska komisija obaveštena da je u Srbiji u završnoj fazi izrada novog zakona o obaveštajno-bezbednosnoj agenciji, kao i da je u pripremi i zakon o tajnim podacima.

Potpuni nadzor demokratskih ustanova nad bezbednosnim aparatom države je preduslov za prihvatanje neke zemlje kao mogućeg partnera Evropske unije, što je utvrđeno i u merilima iz Kopenhagena , koje je EU usvojila 1993. i koja propisiju da nove članice EU moraju imati delatan demokratski poredak i delujuću tržišnu privredu. Ova merila u potpunosti važe i za zemlje Zapadnog Balkana, kao potencijalne kandidate za ulazak u članstvo EU.

Izvori u Briselu ukazuju na poslednji sastanak Unapređenog stalnog dijaloga SCG-EU, kada je direktor za Zapadni Balkan u EK, Rajnhard Pribe, jasno predočio vlastima u Beogradu i Podgorici da su nužna bitna i brza razjašnjenja za neka ustavna i zakonodavna pitanja. To se prvenstveno odnosi na delovanje pravne države, funkcionisanje političkih ustanova i kapaciteta državne uprave, što je presudno za sposobnost da se evropske reforme sprovedu i državna, ekonomska i socijalna ustrojstva Srbije i Crne Gore postepeno organski preobraze i ugrade u strukture Evropske unije.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.