Studija: Domaćinstva u Srbiji da razvrstavaju otpad

Izvor: B92, 25.Feb.2019, 16:20   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Studija: Domaćinstva u Srbiji da razvrstavaju otpad

Rezultati studije o prikupljanju i reciklaži pokazuju da je neophodno uvesti obavezu domaćinstava da razvrstavaju otpad i povećati naknadu za odlaganje otpada.

To su saopštile članice Udruženja za ambalažu i zaštitu životne sredine (SEPEN) i navele da je za rešavaje problema otpada potrebno uključivanje neformalnog sektora u postojeći sistem, uvođenje funkcionalnog sistema inspekcijskog nadzora i obezbeđivanje jednakih pravila za sve aktere.

"Postojeći >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << sistem u Srbiji zahteva dodatna ulaganja i podizanje naknade za odlaganje otpada, dok je istovremeno neophodno ojačati sisteme za sprovođenje prikupljanja i reciklaže ambalažnog otpada u lokalnim samoupravama", navodi se u saopštenju.

Dodaje se da je trošak unapređenja postojećeg sistema projektovan na oko 200 miliona evra i da bi u narednih 10 godina trebalo obezbediti prikupljanje i reciklažu oko 64 odsto ambalažnog otpada, a trenutni cilj u EU je 65 odsto.

"Eventualno uvođenje alternativnih sistema, kao što je sistem višematerijalnog depozita, značajno podiže troškove za isti vremenski period, i to na oko 1,1 milijardu evra, a rezultat bi bio oko 75 odsto prikupljenog i recikliranog ambalažnog otpada", rekao je generalni sekretar SEPEN-a Srdjan Sušić.

To udruženje ponovo poziva na što efikasniji dijalog sa donosiocima odluka u Srbiji, kako bi se finansijsko opterećenje potrošača u Srbiji svelo na minimum.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.