Struja u CG možda skuplja 30 odsto

Izvor: B92, 25.Feb.2008, 15:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Struja u CG možda skuplja 30 odsto

Podgorica -- Elektroprivreda će od Agencije za energetiku tražiti da joj odobri oko 35 miliona evra povrata na investicije.

Regulatorna agencija do sada nije prihvatila nijedan zahtev EPCG u potpunosti

Trošak po tom osnovu se razmatra od ove godine, a ukoliko ga agencija usvoji to bi značilo povećanje cena električne energijem a u toj kompaniji procenjuju da bi kilovat struje za domaćinstva i ostale potrošače, ako bi regulator priznao povrat u traženom iznosu, >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << poskupeo za 20 do 30 odsto.

Do toga bi, ako se sva procedura ispoštuje, moglo doći u junu. U Elekproprivredi smatraju da je to realan zahtev, jer Crna Gora mora da modernizuje stare i ulagže u nove energetske kapacitete kako ne bi kupovala od 35 do 40 odsto struje.

EPCG je pripremila zahtev o korekciji tarifa i odobravanju regulatorno dozvoljenog prihoda, procenjujući da joj za pokrivanje ovogodišnjih troškova ukupno treba oko 250 miliona evra.

Regulatorna agencija do sada nije prihvatila nijedan zahtev EPCG u potpunosti, upozoravajući da će joj priznati samo troškove koje dokaže. Odbor Agencije je Elektroprivredi odobrio oko 232,6 miliona eura za prošlogodišnje pokrivanje troškova, iako je ona tražila mnogo više.

Tako je kilovat električne energije u junu i oktobru prethodne godine poskupeo preko 15 odsto i dostigao 6,65 centi za dvotarifne potrošače, odnosno 8,61 za jednotarifne.

Agencija je do sada razmatrala troškove EPCG za uvoznu struju, opštinske komunalne i ekološke takse i kupovinu uglja. Troškovi uvoza bi ove godine trebalo da budu manji, jer će se kupiti 300 gigavat-sati električne energije manje nego prethodne godine.

U Agenciji smatraju da se EPCG primiče profitu zahvaljujući njihovim prošlogodišnjim odlukama. U toj kompaniji tvrde da regulator ne postupa po zakonu i da su poslovanje poboljšali smanjenjem troškova, gubitaka na distributivnoj mreži i povećanjem stepena naplate.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.