Izvor: B92, 01.Apr.2006, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Struja, cene i inflacija

Beograd -- Struja je od danas skuplja u proseku za 11,7 odsto, a to lančano povlači povećanje cena svih roba i inflaciju.

Poskupljenje struje povećava inflaciju za 0,8 odsto. Narodna banka Srbije je u prva tri meseca ove godine uspela da obuzda inflaciju i zadrži je na planiranom nivou. Tako je u martu zabeležen rekordno nizak nivo od svega 0,3 odsto. Zato u Narodnoj banci procenjuju da je moguće ostvariti ovogodišnji plan o jednocifrenoj inflaciji, ali da će to biti veliki >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << izazov.

"Vlada jos uvek iz visokih privatizacionih prihoda, koji su bili iznad planiranih u 2005. finansira odredjene projekte, što ima inflatorni uticaj, a takodje u aprilu i maju tradicionalno poskuplje sveze i voce i provrće, a imamo i isplatu stare devizne stednje 200 mil evra što tradicionalno ima inflatorne posledice", kaže guverner Narodne banke Srbije Radovan Jelašić.

Da bi odolela poskupljenima, Narodna banka ponovo je povećala obaveznu rezervu banaka, kako bi se smanjila pomama za kreditima, a onda i potrošnja, kao uzrok inflacije.

"Sve ove mere utiču da se kratkoročno snizi inflacija, ali dugoročno je stimulišu jer će zbog viših kamata banke sve više prenositi svoja sredstva kako bi iskoristile da daju zajmove po višim kamatama", kaže ekonomista Miroslav Prokopijević.

U Narodnoj banci kažu da se i Američke federalne rezerve protiv inflacije bore postepenim povećavanjem kamatnih stopa, koje su sad dostigle 4,75 odsto, i da se pre svega mora smanjiti potrošnja.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.