Struja će poskupeti, ali kasnije

Izvor: B92, 30.Avg.2007, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"Struja će poskupeti, ali kasnije"

Beograd -- MInistar Aleksandar Popović izjavio da će struja sigurno poskupeti, ali nije mogao da kaže da li će se to desiti do zime.

Gostujući u Vestima TV B92, ministar rudarstva i energetike je sinoć rekao da je odlučeno da se poskupljenje struje odloži zbog uticaja na životni standard građana. Ministar kaže da je odluku o odlaganju poskupljenja struje vlada donela zbog visoke inflacije koja je zabeležena u avgustu.

"Mi smo vagali između dve stvari: jedno >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << je uticaj poskupljenja na životni standard i na inflaciju, a sa druge strane se radi o tome da je neophodno imati sredstva koja će se investirati u elektroenergetski sektor", kaže on.

"U ovom momentu, sa obzirom na visoku inflaciju u avgustu, procenjeno je da bi čak i malo poskupljenje predstavljao udar koji u ovom momentu nije potreban", rekao je Popović.

Ministar je najavio da će vlada primenu novog tarifnog sistema odložiti do 1. aprila 2008. godine.

On ističe da će u narednim godinama morati da se ulaže u izgradnju novih objekata koji proizvode električnu energiju, kako zemlja ne bi ostala talac samo jednog načina proizvodnje struje.

"Pošto u Srbiji 17 godina nije napravljen nijedan objekat, a potrošnja je rasla, mi ćemo ići na izgradnju dve termoelektrane, najmanje njedna hidroelektrane sa (Republikom) Srpskom, ali ćemo i drastično i agresivno iči i ka alternativnim izvorima - iz vetra, iz sunca, iz biomase, iz mini-hodroelektrana, i podsticaćemo kogeneraciju, tj. proizvodnju električne energije u toplanama", rekao je Popović.

On je rekao da će vlada Srbije pokrenuti kampanju kojom će građanima objasniti šta treba da urade da bi im računi za struju bili manji.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.