Stručnjaci upozoravaju: Dostigli smo vrhunac, proizvodnja zlata opada?

Izvor: B92, 04.Nov.2020, 12:39

Stručnjaci upozoravaju: Dostigli smo vrhunac, proizvodnja zlata opada?

Moskva -- Svetska proizvodnja zlata mogla bi da se, zbog iscrpljivanja rezervi, do 2030. godine smanji za 15 do 20 odsto u odnosu na današnji nivo.

Ovo je ocenjeno na Međunarodnom berzanskom forumu koji je organizovala Moskovska berza.

Glavni tržišni strateg Svetskog veća za zlato (WGC) Džon Rid je utvrdio da će svet u bliskoj budućnosti ostaviti za sobom vrhunac u proizvodnji zlata.

Očekuje se da će se kvalitet i količine zlata smanjivati
>> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << />
"Ne govorimo, naravno, o gigantskom padu količina, ali mnogi predviđaju pad od pet ili čak deset odsto godišnje. Stoga ne možemo računati na povratak na visoke proizvodne nivoe iz 2018. godine", rekao je on.

Pozivajući se na podatke analitičke firme Metal Fokus, izvršni direktor najveće ruske kompanije za rudarenje zlata Polijus, Pavel Gračev, upozorio je da će se svetske zalihe zlata u smislu kvaliteta i količine dugoročno smanjivati te da će to uticati na proizvodnju zlata koja već stagnira, prenosi Index.

"Upoređenju s prošlom godinom, proizvodnja je smanjena za pet do deset odsto, a ne vidimo značajnije projekte koji bi mogli da prekinu taj trend. Uporedimo li svetske rezerve zlata u 2020. i 2010. godini, one su se smanjile za deset odsto", rekao je Gračev.

Tokom 2019. godine u svetu su iskopane 3.533 tone zlata

Prosečni udeo zlata u rudi širom sveta po njegovim će rečima do 2030. godine pasti između 15 i 20 odsto, pa bi do 2030. godine tona rude u proseku mogla sadržati jedan gram zlata.

"Rezerve se smanjuju, njihov se kvalitet takođe smanjuje, a troškovi proizvodnje će rasti", primetio je Gračev.

Prema podacima sa skupa, tokom 2019. godine u svetu su iskopane 3.533 tone zlata, što je 0.8 odsto manje u odnosu na 2018.

Do 2019. globalna proizvodnja zlata samo je rasla.

Nastavak na B92...






Povezane vesti

STRUČNJACI UPOZORAVAJU Dostigli smo vrhunac, proizvodnja zlata opada?

Izvor: Blic, 04.Nov.2020

Svetska proizvodnja zlata mogla bi da se, zbog iscrpljivanja rezervi, do 2030. godine smanji za 15 do 20 odsto u odnosu na današnji nivo. Ovo je ocenjeno na Međunarodnom berzanskom forumu koji je organizovala Moskovska berza, prenosi portal Indeks.

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.