Izvor: Blic, 11.Nov.2006, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Strateški partner pukao na berzi

Strateški partner pukao na berzi

Vest da je američka firma 'Dajnkorp', strateški partner Aerodroma 'Nikola Tesla', odustala od nacionalno važnog projekta izgradnje kargo centra, udarila je u Vladu Srbije kao grom - rekao je juče ministar za odnose sa inostranstvom Milan Parivodić na hitno sazvanoj konferenciji za štampu. Taj grom, međutim, udario je u Vladu, prema priznanju Parivodića, još pre mesec i po dana kad je pismo 'Dajnkorpa' stiglo u Beograd, ali Vlada iz nepoznatih >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << razloga nije htela da ga obelodani sve dok prekjuče nije procurilo u javnost.

Američka firma 'Dajnkorp', saopštio je Parivodić, poslala je kratko pismo u kojem bez obrazloženja obaveštava Vladu Srbije da odustaje od izgradnje kargo centra. Investicija vredna 60 miliona evra, a u perspektivi i celih 200 miliona.

- Zbog kraha akcija na berzi, firma vlasnica 'Dajnkorpa' smenila je direktora i postavila novo rukovodstvo koje je odustalo od posla sa beogradskim aerodromom - rekao je Parivodić.

Izbor strateškog partnera za gradnju kargo centra u Beogradu pratile su brojne afere. Krajem 2004. godine na tender su se prijavile tri inostrane firme, američki 'Dajnkorp', izraelski 'Ejndžel' i sa njim u konzorcijumu švajcarski 'Svisport', vodeća svetska kompanija u ovoj oblasti. Pobedu je u februaru 2005. godine odneo 'Dajnkorp', ali je u javnosti ostao gorak utisak da su 'Ejndžel' i 'Svisport' prevareni, da je 'Dajnkorp' u srpskom establišmentu imao 'protekciju'.

- Deo spekulacija u beogradskoj štampi o vlasničkoj strukturi 'Dajnkorpa' bio je očigledno naručen i, najblaže rečeno, neobičan. 'Dajnkorp' je dao mnogo bolju ponudu od drugoplasiranog 'Ejndžela', tenderska dokumentacija bila je uredna. Za ovu novonastalu situaciju ne vidim odgovornost ni među članovima Vlade ni među članovima tenderske komisije. Mislim da se može govoriti i ispitati odgovornost rukovodstva aerodroma. Oni su mogli sa više dinamizma da vode pregovore sa 'Dajnkorpom'. Ja i najteže pregovore završavam za dva-tri meseca, a oni su pregovarali godinu i po dana. Na kraju, nacrt dogovora koji su nam poslali u Vladu ne može da se nazove ozbiljnim dokumentom, pa ga Vlada nije ni prihvatila - rekao je Parivodić.

Ministar nije hteo da licitira sa visinom štete (u evrima) koju trpi Srbija zbog propasti ugovora. Šteta je, kaže on, ogromna, a najveća je što je izgubljeno vreme. Vlada će, po njegovom obećanju, morati što pre da razmatra ovaj problem i vidi da li će da raspisuje novi tender ili će posao ponuditi nekom konzorcijumu.

S. Palić Aerodrom znao

Aerodrom 'Nikola Tesla' već mesec dana zna da mu je strateški partner odustao od posla, ali se tek juče, pod pritiskom javnosti, oglasio. Rukovodstvo aerodroma saopštilo je da odustajanje 'Dajnkorpa' od posla izgradnje kargo centra 'neće ugroziti realizaciju projekta'.

if(!window.goAdverticum)document.write('');if(window.goAdverticum)goAdverticum.addZone(31711);

|

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.