Izvor: Blic, 12.Jan.2002, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Strani kovani novac za dečje bolnice

Strani kovani novac za dečje bolnice

BEOGRAD - Mlađan Dinkić, guverner Narodne banke Jugoslavije, najavio je juče početak humanitarne akcije 'Pokloni za zdravlje naše dece', tokom koje će se prikupljati kovanice 12 evropskih valuta koje menja evro kao prilog za dečije zdravstvene ustanove u Srbiji.

Prema Dinkićevim rečima, od naredne sedmice na šalterima banaka, Zavoda za obračun i plaćanje i pošta biće postavljene kutije (glasačke, koje će se >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << pozajmiti od opština) u koje će građani moći da ubacuju kovanice valuta evropskih zemalja koje se povlače iz opticaja.

- Građani će moći da ubace kovanice u kutije, a NBJ će prikupiti ceo iznos, organizovati transport i zamenu u evro, nakon čega će prihod, u dogovoru sa resornim ministarstvima, biti dodeljen dečijim zdravstvenim ustanovama i porodilištima - izjavio je Dinkić, dodajući da očekuje da će najviše biti prikupljeno kovanica nemačke marke. Prema njegovoj proceni, ukupan iznos koji bi tokom ove humanitarne akcije mogao biti prikupljen je oko šest miliona maraka, pod pretpostavkom da svako od tri miliona domaćinstava u Srbiji priloži u proseku po dve marke.Akcija će trajati do kraja maja, a opštine bi trebalo da ustupe glasačke kutije za prikupljanje kovanica.

Inače, zamena kovanica 12 odlazećih valuta moguća je samo u centralnim bankama tih zemalja, pošto su troškovi transporta veliki. P.R.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.