Strani fond spašava Valentićev stambeni projekt na Črnomercu

Izvor: SEEbiz.eu, 11.Jan.2017, 00:10   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Strani fond spašava Valentićev stambeni projekt na Črnomercu

ZAGREB - Predstečajna nagodba za tvrtku Črnomerec centar, jednu od tvrtki Niva inženjeringa bivšeg premijera Nikice Valentića, uskoro bi mogla biti završena, suglasnost za plan restrukturiranja ima od dvije trećine vjerovnika, a dobio je i pismo namjere jednoga stranog nekretninskog fonda koji bi sudjelovao u sufinanciranju nastavka gradnje objekta.

Ako sve bude prema planu, već bi se krajem ljeta mogle napraviti pripreme za drugu fazu projekta čija je vrijednost oko 60 >> Pročitaj celu vest na sajtu SEEbiz.eu << milijuna eura.

Ukupan projekt, koji se sastoji od četiri cjeline, vrijedan je 200 milijuna eura. U prvu cjelinu uloženo je 40 milijuna eura, a danas su tamo stanovi, hostel, zubarska ordinacija, fitness centar...

Planirano je da cijeli kompleks bude gotov za 10 godina. Još ljetos postignut je načelni dogovor da u tvrtku uđe Agrokor i tako zamijeni svoja potraživanja za udjel, no od te se ideje odustalo i sada je posljednja opcija nekretninski fond.

Valentić kaže da je rješenje s fondom najprihvatljivije jer, za razliku od banaka, takvi fondovi imaju oko jedan postotni bod nižu kamatu, lakše su procedure vezane uz suradnju, ali i brži postupak moguće ovrhe.

Fond bi prema planu u projektno društvo koje će se osnovati za iduću fazu gradnje uložiti oko 25 do 30 milijuna eura.

Taj fond jedan je od desetak u okruženju, od Italije do Austrije, koji su osnovani u posljednjih pola godine, a to, kaže Valentić, ukazuje na oporavak nekretninskog tržišta koji bi se mogao prenijeti i na našu zemlju. Velika je prednost što padaju kamate u bankama za građevinare.

– Mi smo u 20 godina platili oko 20 milijuna eura kamata bankama. Isto toliko platili smo i državi kroz poreze i doprinose. Bankarska kamata kretala se oko osam do deset posto, a sada je pala na oko pet posto. Više ne planiram ovisiti o zaduživanju u bankama, nego se pokrivati iz vlastitih sredstava.

Također više ne bih išao u velike projekte. Moja je greška bila i što sam u vrijeme krize gradio skupe stanove. A tržište nekretnina nije poput nafte likvidno. Likvidno postaje tek kad se proda – kaže Valentić.

Cijena stanova u Črnomerec centru je oko 1800 eura za četvorni metar, što je manje od realne cijene gradnje, zbog čega su i nastali problemi. Trenutačno mu je otvoreno oko 30 novih projekata za gradnju, ali manjih.

Nastavak na SEEbiz.eu...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SEEbiz.eu. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SEEbiz.eu. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.