Strane investicije 808 miliona evra

Izvor: B92, 10.Jul.2008, 16:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Strane investicije 808 miliona evra

Beograd -- Zaduženost građana Srbije u proseku iznosi od 400 do 450 evra, a po zaposlenom 800 do 900 evra.

Najviše je porasla zaduženost po stambenim i poljoprivrednim kreditima

Veroljub Dugalić, generalni sekretar Udruženja banaka, je na konferenciji za novinare rekao da te podatke treba uzeti uslovno jer su preračunati po trenutnom kursu dinara, ali da oni, ipak, pokazuju da je obim zaduženosti građana Srbije daleko niži nego u ostalim zemljama. >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 <<

Zaduženost građana po bankarskim kreditima u prvoj polovini godine povećana je 6,8 odsto i na kraju juna dostigla je 315 milijardi dinara, a najveći rast imali su stambeni i poljoprivredni krediti, rekao je Dugalić.

Prema njegovim rečima, ti podaci pokazuju da je u prvoj polovini godine smirena tražnja gradjana za bankarskim uslugama i, ako se uzme u obzir da je inflacija od početka godine bila oko šest odsto, može se reći da su građani zadržali zaduženost na nivou prošle godine.

Dugalić je objasnio da postoje dva razloga za za smirivanje zaduženosti gradjana - mere Narodne banke Srbije usmerene na obuzdavanje tražnje, kao i činjenica da su se gradjani u prethodne dve godine znatno zadužili, pa je sada nastupila zasićenost.

On je napomenuo i da se, sve dok građani relativno uredno plaćaju svoje obaveze, kao što je to sada slučaj, ne može reći da su prezaduženi.

Dugalić je ukazao da se u junu prvi put dogodilo da su stambeni krediti postali dominantan oblik zaduživanja građana Srbije, pošto je zaduženost po toj vrsti kredita na kraju prve polovine godine bila 127,6 milijardi dinara.

Zaduženost po stambenih kreditima u prvoj polovini godine porasla je za 24,6 odsto, a u junu za 2,9 odsto. Najznačajniji rast - 123 odsto - u prvoj polovini godine imali su poljoprivredni krediti, koji su dostigli 17,6 milijardi dinara, a prema rečima Dugalića, to je posledica aktivnosti Ministarstva poljoprivrede od pre nekoliko meseci kada je odobren znatan obim kratkoročnih poljoprivrednih kredita.

Obim gotovinskih kredita već nekoliko meseci opada

Obim gotovinskih kredita već nekoliko meseci opada i u prvoj polovini godine smanjen je 2,7 odsto, a u junu 1,2 odsto, dok je obim potrošačkih kredita u prvih šest meseci smanjen 26,3 odsto, ali je u junu povećan 2,2 odsto.

Dugalić je ocenio da u narednom periodu neće biti dramatične promene kamatnih stopa na kredite već će one stagnirati ili blago rasti.

On je objasnio da inflacija preti zemljama u kojima se zadužuju naše banke, pa se taj efekat prenosi i na Srbiju jer poskupljuje zaduživanje, ali je istakao da konkurencija sprečava banke da dramatično dižu kamatne stope na kredite kako ne bi izgubile klijente.

Prema njegovoj oceni, zaduženost građana nije previsoka što pokazuje činjenica da se građani u 1,4 odsto slučajeva kasne sa izmirivanjem dugova više od 60 dana, što je 0,2 procentna poena više nego na kraju 2007. godine

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Investicije 808 miliona evra za pola godine

Izvor: Mondo, 10.Jul.2008

Priliv stranih direktnih investicija u Srbiju u prvom polugodištu ove godine bio je 808 miliona evra, objavljeno je na sajtu Ministarstva finansija.

Nastavak na Mondo...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.