Izvor: Blic, 07.Mar.2003, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Strancima fabrike duvana

Strancima fabrike duvana

Pored najvećih svetskih multinacionalnih kompanija 'Filip Moris', 'Britiš Ameriken tabako', i 'Japan tabako', za najavljenu tendersku prodaju fabrika duvana u Nišu i Vranju zainteresovano je još nekoliko svetskih duvanskih kompanija, među kojima i Tvornica duvana Rovinj. Srpski ministar za privredu i privatizaciju Aleksandar Vlahović rekao je prekjuče su doneti neophodni sistemski zakoni, tako da će tokom ovog meseca biti raspisani tenderi za DIN >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << i DIV. Vlahović je izjavio da se nada kako će za najviše četiri meseca biti poznati kupci ovih fabrika.

- S obzirom na to da je donet Zakon o duvanu i promenjen Zakon o privatizaciji, sada samo treba da se inovira tehnička dokumentacija za firme koje su predviđene za tendersku privatizaciju - objasnio je Vlahović.

U Srbiji se odavno spekuliše s potencijalnim kupcima DIN-a i DIV-a, ali se predstavnici ovih fabrika i dalje ne izjašnjavaju 'kojem bi se carstvu privoleli'. Kako sami kažu, njima je važnije da li će budući vlasnik ulagati u osavremenjivanje proizvodnje, te kako će rešiti položaj zaposlenih. Ove dve fabrike proizvode preko 90 odsto cigareta u zemlji, a procenjuje se da podmiruju oko 70 odsto potreba domaćeg tržišta.

Slavoljub Dragićević, direktor DIN-a, kaže da je u prošloj godini ova fabrika ostvarila dobit od 574 miliona dinara, odnosno dvostruko više nego u prethodnoj, a u januaru i februaru 2003. prodato je 15 odsto više cigareta nego u istom periodu prošle godine. Zaposleni neskriveno žele privatizaciju uz fer uslove, jer su svesni da je to dobra šansa i za njih, bez obzira na to što se procenjuje da će oko polovine od 2.700 radnika biti višak. Na osnovu predloga tri sindikata, Agencija za privatizaciju sačinila je socijalni program i on će biti razmatran u utorak, 11. marta.

Interesovanje za kupovinu DIN-a pokazalo je desetak firmi, a Niš su, posle predstavnika BAT-a, pre nekoliko dana posetili i ljudi iz 'Filipa Morisa'.

- Vrlo važan element pri odlučivanju će nam biti tenderska dokumentacija i posle nje će mnoge stvari biti jasnije. Mislim da Vlada razume da je vrlo važno da zaštiti domaću industriju i najpre privatizuje Niš i Vranje, a tek potom da eventualno gradi novu fabriku - kaže za 'Blic' Alan Žonis, generalni menadžer 'Filipa Morisa' za jugoistočnu Evropu. Žonis podseća da to i zakon predviđa 'u delu gde se kaže da će proizvođačke linije biti dodeljene Nišu i Vranju, a nove licence potom kroz tender'. Prema njegovim rečima, kroz proces povezivanja tržišta u regionu Niš bi mogao da proizvodi i za druga tržišta.

- Sada se koncentrišemo na Srbiju. Ne planiramo proizvodnju ni u Crnoj Gori, ni u Makedoniji ili BiH, jer je fabrika u Nišu s velikim potencijalima. U Srbiji ima prostora da se proizvodnja duvana unapredi do nivoa da se može izvoziti - uveren je Žonis. On napominje da od Vlade Srbije očekuje da postavi čvrste kriterijume, 'a mi ćemo ih u potpunosti ispoštovati.'

- Mi ćemo bezrezervno poštovati sve što se traži, a u nekim slučajevima smo spremni da ponudimo i više - obećava predstavnik 'Filipa Morisa', uz napomenu da ova korporacija očekuje da Vlada Srbije posle raspisivanja tendera dozvoli rok od dva meseca za razgledanje tenderske dokumentacije.

- 'Filip Moris' će aktivno učestvovati na tenderu za kupovinu DIN-a i DIV-a - rekao je prilikom nedavne posete DIN-u Darko Mrvoša, menadžer za korporativna pitanja 'Filipa Morisa' za Srbiju i Crnu Goru. On je, govoreći o Zakonu o duvanu koji je donela Skupština Srbije, naglasio da se radi o 'jako dobrom zakonu', a da obaveza da strani investitor otkupljuje polovinu proizvodnje domaćeg duvana 'ne predstavlja nikakav problem' i da je to uobičajen i 'legitiman zahtev države'.

U vranjskom DIV-u je, kao i u Nišu, sve u znaku privatizacije i gotovo da je 'počelo odbrojavanje'. Posle potpisivanja ugovora o socijalnoj zaštiti 580 radnika sa Agencijom za privatizaciju stekli su se uslovi da se tenderska prodaja najuspešnije firme na jugu Srbije ozvaniči i raspiše.

Generalni direktor DIV-a Mile Stevanović kaže za 'Blic' da su u firmi zadovoljni usvojenim socijalnim programom koji poštuje visoke zahteve zaposlenih. 'DIV ima 600 radnika na dve lokacije i s obzirom na to da se bavimo i primarnom proizvodnjom duvana, znači da nemamo višak radnika. Zato očekujemo da novi vlasnik neće posegnuti za otkazima', kaže Stevanović, uz uverenje da će se novi vlasnik DIV-a znati do juna. DIV su dosad posetili predstavnici 'Filipa Morisa', BAT-a i JTI-a. Za kupovinu se interesuju i 'B tabak' iz Mađarske, Tvornica duvana iz Rovinja, 'Haus of Prins' iz Danske, 'Papastratos' iz Grčke, 'Altadis' iz Francuske, 'Galaver' i 'Imperijal tabako' iz Austrije.

- Na tenderu je očigledno velika konkurencija. Nama zaista treba jak i pouzdan strateški partner koji će povećati i osavremeni proizvodnju, uvećati produktivnost i poboljšati efikasnost poslovanja. Neophodno je i da novi vlasnik razvija primarnu proizvodnju duvana - kaže Stevanović. On je napomenuo da je u osavremenjivanje ove fabrike u poslednjih pet godina uloženo preko 10 miliona evra, te da je pre četiri godine vrednost DIV-a procenjena na 50 miliona evra.

Prema rečima Alistera Rosa, adut BAT-a je socijalni program 'kojem će sindikalni lideri malo šta imati da zamere'. Umesto jedinstvenog obrasca, iz BAT-a najavljuju da će, ako budu kupci jedne od fabrika duvana, s radnicima koji budu tehnološki višak pojedinačno tražiti najbolje rešenje i definitivno se dogovoriti o njihovom zbrinjavanju.

- Ovaj region je interesantan za investiranje u duvansku industriju i ima prioritet u našim planovima. BAT je u Srbiji od 1996. godine. Svuda smo kupujući lokalne fabrike nastavili da proizvodimo i lokalne brendove. I razvijali ih. To je jedan od ključnih razloga uspeha BAT-a, jer imamo poverenja u lokalni menadžment i stručnost radne snage - rekao je Ros i dodao da se ne plaše kupovine domaćeg duvana. I BAT planira da u Srbiji proizvodi i za izvoz, jer je stav korporacije da je neracionalno ulagati višemilionske iznose u svaku od zemalja regiona.

Još krajem prošle godine i predstavnici 'Japan tabaka' izrazili su interesovanje za kupovinu srpskih fabrika cigareta. Iako se svojevremeno nagađalo da će JTI gotovo sigurno postati vlasnik DIV-a, u ovoj kompaniji istakli su da su prvenstveno zainteresovani za DIN. Predstavnici JTI nisu isključili ni mogućnost da u Srbiji izgrade potpuno novu fabriku cigareta. Ekipa 'Blica' Proizvodnja 'marlbora' i u Nišu

Nameru da se ozbiljno uključe u duvansku industriju Srbije 'Filip Moris' je pokazao u septembrauprošle godine, kada je u Beogradu osnovao 'Filip Moris' d.o.o. Mada predstavnici 'Filip Morisa' ne žele da komentarišu za koji su fabriku duvana više zainteresovani, sve ukazuje da je niška fabrika ona za koju će se nadmetati s drugim velikim duvanskim koncernima.

- Dobro je za duvansku industriju Srbije da je Parlament usvojio Zakon o duvanu - kaže Alan Žonis, generlni menadžer 'Filip Morisa' za Jugoistočnu Evropu, pozdravljajući najavljeno osnivanje Agencije za duvan i otvorenost Vlade Srbije za savete, a ističe i da je Srbija atraktivno tržište za 'Filip Moris'. - Naša namera je da postanemo i lokalni proizvođač, a strategija da unapredimo domaće brendove, te uključimo naš 'marlboro' u proizvodnju ovde. DIN je snažna kompanija s jakim brendovima, a mi lider u svetu, tako da možemo mnogo dobrog da donesemo jedni drugima, pogotovo što verujemo u snagu lokalnih brendova. Oni su odličnog kvaliteta i izlaze u susret zahtevima domaćih potrošača, a 'best' i 'klasik' su brendovi koji imaju velike potencijale u tom smislu - kaže Žonis i dodaje:

- Kroz investicije u Nišu želimo da postanemo i lider potencijalnih američkih investicija na ovom području.

BAT ide na oba tendera - Učestvovaćemo na oba tendera jer smo zainteresovani za obe fabrike, a kupićemo jednu. I niška i fabrika u Vranju su jake i bitne za ovo tržište. Sve će biti jasnije kada Vlada Srbije objavi tender i opredelićemo se za fabriku na osnovu koje ćemo imati najbolje uslove za poslovanje - kaže Alister Ros, direktor za investicije u BAT-u. Ne krijući da, ipak, preferiraju DIN, Ros je odbio da otkrije konkretnu sumu koju je BAT spreman da plati za nišku ili fabriku u Vranju. BAT u Vranju, 'Filip Moris' u Nišu

NIŠ (Beta) - Ekonomski analitičar Nebojša Medojević izjavio je juče da će niški DIN kupiti 'Filip Moris', a da će 'BAT morati da se zadovolji kupovinom DIV-a.

- Velike multinacionalne kompanije ne idu na tender a da se ne dogovore s konkurencijom. Iskustva iz drugih zemalja pokazala su da se one obično međusobno dogovore kako da podele deo tržišta kako bi izbegle podizanje cena koje mogu otići nekontrolisano - rekao je on agenciji Beta.

Medojević je kazao da od pregovaračke sposobnosti sindikata DIN-a i DIV-a zavisi dalja sudbina zaposlenih. 'Ukoliko budu precizno definisali svoju pregovaračku strategiju, bez nekih megalomanskih zahteva, mogli bi da prođu dobro', rekao je Medojević i napomenuo da je važno i koliko će Vlada Srbije i Agencija za privatizaciju štititi interese zaposlenih. Izvoznik za Balkan

- Kada se privatizujemo možemo zauzeti poziciju izvoznika na Balkanu - rekao je direktor DIN-a Slavoljub Dragićević, uz napomenu da u fabrici od budućeg vlasnika očekuju dobar socijalni program za sve zaposlene.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.