Stranci nagrnuli na ruske obveznice

Izvor: Vesti-online.com, 20.Apr.2017, 17:54   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Stranci nagrnuli na ruske obveznice

Strani investitori privučeni kamatama na ruske obveznice, koje su među najvišim na tržištima u usponu, "ulili" su u martu 159 milijardi rubalja (2,8 milijardi dolara) u ruski dug u lokalnoj valuti, što je rekordan iznos zabeležen do sada.

Najveći deo priliva došao je u drugoj polovini meseca, nakon što su američke Federalne rezerve iznele neočekivano obazriv stav prema izgledima za povećanje kamatnih stopa, prenosi agencija "Blumberg", pozivajući se na izveštaj centralne >> Pročitaj celu vest na sajtu Vesti-online.com << banke Rusije.

Snažna tražnja znači da postoji mali rizik od slabljenja rublje, koja je ove godine porasla za 8,7 odsto, navodi se u izveštaju ruske centralne banke.

Fedov ton je ponovo raspirio špekulativne transakcije kod investitora koji se negde zadužuju po niskim kamatnim stopama da bi ulagali u visokoprinosne valute.

Tražnja za ruskim obveznicama nije opala ni u aprilu, i Ministarstvo finansija je u sredu prodalo celu emisiju zapisa s rokom dospeća 2019. i 2033. godine za 39,5 milijardi rubalja, pošto je ponuda investitora bila više od tri puta veća od ponuđenih hartija.

Mada su se javne finansije stabilizovale sa opravkom cena nafte, Rusija povećava domaće zaduživanje koje je učetvorostručeno u odnosu na prošlu godinu, budući Moskva smanjuje korišćenje sredstava iz svojih suverenih fondova za finansiranje budžetskog deficita i nastoji da do 2020. godine uravnoteži javne finansije.

Ostvareni prilivi su znak da investitori veruju u vladine mere, izjavio je ruski ministar finansija Anton Siluanov.

Ruska referentna obveznica denominovana u rubljama, koja dospeva u februaru 2027. godine, ojačala je drugi dan uzastopno, srezavši prinos na 7,89 posto, naveo je "Blumberg".

Nastavak na Vesti-online.com...






Povezane vesti

Rusi do nezapamćenog rekorda - stranci "ulivaju"

Izvor: B92, 20.Apr.2017

Moskva -- Strani investitori "ulili" su u martu 159 milijardi rubalja (2,8 milijardi dolara) u ruski dug u lokalnoj valuti...Investitori su privučeni kamatama na ruske obveznice, koje su među najvišim na tržištima u usponu, a iznos koji su ulili je, rekordan koji je zabeležen do sada...Najveći...

Nastavak na B92...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vesti-online.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vesti-online.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.