Izvor: B92, 13.Jul.2003, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Stranačke finansije postaju javne

Beograd -- Pred poslanicima Skupštine Srbije sledeće nedelje naći će se dugo očekivani zakon o finansiranju političkih stranaka, koji bi trebalo da uvede red u partijske finansije i spreči protok nelegalnog novca kroz političke organizacije. Zakon predviđa da iz budžeta Srbije naredne godine bude izdvojeno 0,15 odsto sredstava, odnosno skoro pet miliona evra za finansiranje političkih partija. Taj novac deliće parlamentarne stranke srazmerno svojoj snazi. Zakon predviđa i finansiranje >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << iz privatnih izvora, ali zabranjeno je anonimno donatorstvo. Takođe, izvori finansija ne mogu biti strane države, humanitarne organizacije, verske zajednice, kao i priređivači igara na sreću.

S obzirom da u Srbiji postoji preko 1.000 registrovanih političkih stranaka i ogranizacija, sekretarku Ministarstva finansija Vlade Srbije Aleksandru Drecun pitali smo kako će se ovi tokovi novca kontrolisati: "Pre svega, imamo novi zakon o političkim strankama, koji se nalazi u Skupštini i koji će uvesti red, svakako, u domen osnivanja, postojanja i daljeg rada političkih stranaka. To je prvi mehanizam. Što se tiče ovog zakona, on predviđa da svaka stranka, bez obzira na veličinu, dužna da vodi knjigovodstvo u skladu sa zakonskim propisima, da je dužna da podnese završni račun koji je overio ovlašćeni revizor. To je prvi stepen kontrole. Nakon toga će se, na osnovu kontrole završnih računa, evidencije o prilozima i evidencije o imovini, dalje kontrolisati da li eventualno postoje neke zloupotrebe u načinu prikupljanja ili trošenju sredstava", rekla je Drecun.

Po dolasku na vlast Petog oktobra, DOS je saopštio da je jedan od prioriteta donošenje zakona o finansiranju stranaka. "Demokratska stranka je na glavnom odboru u maju ponovila stav neophodnosti donošenja tog zakona", kaže funkcioner Demokratske stranke Srđa Popović. Upitan da li će usvajanjem tog zakona nešto biti promenjeno u finansiranju DS-a, Popović je za B92 odgovorio: "Promeniće, u smislu da će sada ta stvar biti mnogo ležernija. Mi kao najjača parlamentarna stranka imaćemo, naravno, od države najviše finansija i to je ono što je za Demokratsku stranku dobro. Što se druge stvari tiče, mi smo i ranije svoje račune podnosili na uvid. Da vas podsetim, još je Zoran Đinđić 1997. godine predložio zakon o prijavi imovine funkcionera i stranaka, tako da to za nas, zaista, nije problem", rekao je Popović.

I funkcioner Demokratske stranke Srbije Dejan Mihajlov navodi da donošenjem tog zakona ništa neće biti promenjeno u finansiranju DSS-a. "S obzirom da je u našu stranku i u prethodnom periodu dolazila finansijska policija koja je provelavala finansiranje stranke i da su naše finansije potpuno javne i transparentne i da mi ne bežimo od naših finansijera, Demokratska stranka Srbije će svakako ovaj spremno dočekat, pogotovo ako je namera tog zakona da se finansiranje stranaka učini javnim i da se odvoji od države, tačnije od direktora javnih preduzeća koji su istaknuti funkcioneri pojedinih stranaka i da se na taj način doprinese sređivanju političkog života u Srbiji", rekao je Mihajlov.

Srđa Popović kaže da očekuje da će opozicija u parlamentu glasati za Zakon o finansiranju stranaka, s obzirom da, kako kaže, oko 65 odsto građana po istraživanju javnog mnjenja, podržava donošenje tog zakona. "Ja mislim da će opozicija konačno odustati od svoje politike 'što gore - to bolje' i da će ponuditi koretan zakon. To, naravno, u meri koja njima odgovara: Ako imaju poverenja u svoje biračko telo i ako veruju da će biti u parlamentu, a to znači i dalje finansirani po ovom zakonu, ja verujem da ćemo dobiti podršku opozicije", rekao je Popović.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.