Izvor: B92, 30.Jan.2007, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Štrajkovi nezadovoljnih radnika

Beograd, Valjevo -- Radnici Fabrike hartije iz Beograda i Fabrike vagona iz Kraljeva organizovali su štrajkove, nezadovoljni zbog neisplaćenih plata.

Radnici Fabrike hartije "Ada Huja" iz Beograda, koji već nedelju dana štrajkuju glađu, ne odustaju od svojih zahteva da im se isplate zaostale plate, dok radnici Fabrike vagona iz Kraljeva, koji sedam dana štrajkuju, ni danas nisu postigli dogovor sa rukovodstvom i većinskim vlasnikom o isplati zaostalih zarada.

Radnici >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << Fabrike hartije "Ada Huja" iz Beograda već nedelju dana štrajkuju glađu. Radnici te fabrike, koja ne radi otkako je privatizovana u novembru 2005, traže isplatu zaostalih zarada po kolektivnom ugovoru, uplatu doprinosa za socijalno i penzijsko osiguranje i ispunjavanje socijalnog programa.

Predsednik samostalne sindikalne organizacije te fabrike Dragoljub Đusić rekao je agenciji Beta da je osnovni zahtev radnika isplata zaostalih plata jer, kako je rekao, od 2001. nisu primljeni zaostaci.

Kako se navodi u saopštenju, neki radnici te fabrike u teškom stanju prebačeni su u Urgentni centar.

Prema rečima Đusića, razlog štrajka je i to što još od privatizacije novi vlasnik, Marinko Mikulić, vlasnik Papirne industrije Zagreb, nije uložio ništa u to preduzeće, niti se pojavio.

Ističe se da su o problemu u toj fabrici obavešteni svi nadležni državni organi i Vlada Srbije, ali da odgovora još nema.

Precizirao je da je u štrajku oko 140 radnika, dodajući da je u trenutku privatizacije fabrika zapošljavala 227 radnika.

U saopštenju tog sindikata ističe se da se "o pokretanju proizvodnje i ne razmišlja, već se čeka prilika da što pre bude unovčeno zemljište od 18 hektara na obali Dunava".

Kako je najavljeno, štrajk glađu biće nastavljen do ispunjenja zahteva, a očekuje se da mu se pridruži još zaposlenih.

Radnici Fabrike vagona prete generalnim štrajkom

Radnici Fabrike vagona iz Kraljeva, koji sedam dana štrajkuju, ni danas nisu postigli dogovor sa rukovodstvom i većinskim vlasnikom o isplati zaostalih zarada i investiranju u fabriku.

Većinski vlasnik Fabrike vagona je firma "Azov-impeks", koja posluje u sastavu industrijskog saveza "Dombas" iz Ukrajine.

Predsednik fabričkog sindikata Nezavisnost Milomir Ćirković danas je rekao Beti da rukovodstvo priprema rešenja o radnoj obavezi za sve radnike, kako bi se štrajk prekinuo.

"Uvođenjem radne obaveze rukovodstvo bi grubo prekršilo radnička prava, jer je Zakonom o štrajku regulisano da je tokom sporovođenja zakonitog generalnog štrajka jedino merodavan štrajkački odbor da pokrene proizvodnju, o čemu smo dobili potvrdu i od Inspekcije rada iz Kraljeva", kaže Ćirković.

On je naveo da se, po odluci štrajkačkog odbora, jedino u pogonu Procesne opreme odvija minimum proizvodnje, jer je u toku izrada delova za železnicu po narudžbini smederevskog Sartida.

"Radnici ne odustaju od generalnog štrajka dok im se ne isplate zaostale zarade i regresi od 2000. do 2006. godine, u ukupnom iznosu od 93 miliona dinara, i dok se ne uverimo da će novi vlasnik investirati u proizvodnju", kazao je Ćirković.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.