Izvor: B92, 05.Sep.2007, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Štrajk u prosveti i pravosuđu

Beograd -- Radnici u prosveti i pravosuđu danas protestovali i tražili veće plate. Ministar finasija obećava sastanke i nada se dogovoru.

Unija sindikata prosvetnih radnika i Sindikat pravosuđa Srbije, čiji su radnici nezadovoljni materijalnim položajem, održavaju štrajkove upozorenja. Članovi Unije prosvetara traže da se plate ne zamrzavaju naredne godine i da plate nenastavnom osoblju budu veće, a zaposleni u pravosuđu povećanje plata od 100 odsto.

Članovi >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << Unije sindikata prosvetnih radnika nesu održali poslednji čas prepodnevne i prvi čas popodnevne smene. Miodrag Skrobonja, predstavnik Unije, izjavio je za B92 da je u štrajku bilo 350 do 400 škola. Iako je ministar prosvete Zoran Lončar rekao da će sve što je dogovoreno sa sindikatima prosvete biti poštovano, Skrobonja navodi da taj protokol s Vladom Unija sindikata nije potpisala, već da su to uradila druga dva sindikata.

"Ovo nema veze s tim protokolom, koji Unija nije ni potpisala, zato što smo još tada tražili da naš prvi zahtev bude u Protokolu, a to je povećanje plata nenastavnim radnicima. Drugi razlog je Memorandum Vlade o zamrzavanju plata u 2008, što bi bilo katastrofalno po položaj prosvete, koja je trenutno na pretposlednjem mestu po platama u državnim službama. Treći razlog je što ministar ne namerava da počne rad na Strategiji razvoja obrazovnog sistema", kaže on.

Štrajk zaposlenih u pravosuđu

Sindikati pravosuđa su se u 8.00 okupili na Trgu Nikole Pašića, a u 12.30 više stotina štrajkača blokiralo je Nemanjinu ulicu ispred Vlade Srbije u znak protesta što ih niko od ministara nije primio.

Predsednica sindikata Slavica Živanović je izjavila da je osnovni zahtev Sindikata pravosuđa povećanje plata od 100 odsto stručnim saradnicima, sudskim izvršiocima, referentima, daktilografima, spremačicama i ostalom osoblju.

Ministar finansija Miodrag Cvetković izjavio je da će se potruditi da brzo bude postignut dogovor sa sindikatima koji će poštovati obe strane.

"Jedna od aktivnosti koje slede je razgovor sa sindikatima i postizanje sporazuma s njima, da dozvole da se normalno odvijaju aktivnosti i da ne remete makroekonomske odnose. Ja sam ubeđen da ćemo mi te dogovore postići. To je naša obaveza i želja da, vezano za budžet za 2008, s njima postignemo dogovore koje bi poštovale obe strane", kaže ministar.

Analitičar Milan Nikolić za B92 kaže da je postalo uobičajeno da svake godine posle letnjih praznika počinju nova sindikalna i politička preispitivanja i pritisci na državu kako bi se izvuklo još nešto novca.

"Većina onih koji su na nekoj vrsti državnih jasli, a to su prosvetari, zdravstveni radnici i drugi državni službenici najesen zaključe da su im prihodi nedovoljni i onda kreće talas štrajkova koje najčešće pokreću prosvetari jer oni početkom školske godine dobijaju u ruke mogućnost određenog pritiska. Na neki način njihovi zahtevi su opravdani, ali s druge strane preveliko istiskivanje ili dobijanje na jednom mestu znači gubitak na nekom drugom mestu", kaže Nikolić.

Ministar finansija je potvrdio da će se najverovatnije sutra sastati s predstavnicima sindikata. Prema rečima predsednice sindikata Slavice Živanović, sastanak je najavljen za sutra u 13.00.

Ministarstvo: U pravosuđu veće plate od drugih službenika

Ministarstvo pravde podsetilo je danas, povodom štrajka Sindikata pravosuđa, da je ministar Dušan Petrović pre dva dana primio delegaciju tog sindikata i obezbedio im prijem kod ministra finasija sa kojima treba da razgovaraju o zahtevima.

Ministarstvo pravde saopštilo je da državni službenici i nameštenici zaposleni u pravosudnim organima primaju veću platu u odnosu na državne službenike i nameštenike zaposlene u organima državne uprave (ministarstvima i posebnim organizacijama).

Kako se navodi, mlađi saradnik u pravosudnim organima prima platu od 19.782 dinara neto, a mlađi saradnik u organima državne uprave 19.227 dinara neto.

U saopštenju se navodi da, ostali zaposleni u pravosudnim organima (savetnik, mlađi savetnik i saradnik) primaju plate kao i zaposleni u istom zvanju u organima državne uprave i one iznose 36.032 dinara neto, 28.911 dinara neto i 23.072 dinara neto.

Ministarstvo pravde podseća da su plate sudskog osoblja i zaposlenih u državnim organima do 31. decembra 2006. godine isplaćivane po Uredbi o koeficijentima za obračun i isplatu plata imenovanih i postavljenih lica i zaposlenih u državnim organima.

Od 1. januara plate se obračunavaju i isplaćuju u skladu sa Zakonom o platama državnih službenika i nameštenika.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.