Izvor: B92, 15.Nov.2007, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Štrajk u obrazovanju od ponedeljka

Beograd -- Sva tri reprezentativna sindikata u sektoru obrazovanja saglasila su se večeras da od ponedeljka stupe u štrajk.

Štrajk će se odvijati uz poštovanje zakonom predviđenog minimuma procesa rada. Predsednik Sindikata obrazovanja Srbije Branislav Pavlović rekao je agenciji Beta da nikakvih pomaka nije bilo u večerašnjim pregovorima s ministrima finansija i prosvete Mirkom Cvetkovićem i Zoranom Lončarom u vezi sa zahtevima za povećanje plata zaposlenima u obrazovanju.
>> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << />
Sindikati su pre dve nedelje vladi predložili da se zaposlenima u prosveti zarade tokom 2008. godine povećaju u tri navrata - a ukupno 20 odsto.

Vlada je, međutim, tokom obe runde pregovora sa sindikatima ponudila minimalno povećanje plata tokom sledeće godine u iznosu od pet odsto, rekao je Pavlović. Prema njegovim rečima, takvu ponudu sindikati ne mogu da prihvate.

Ministri su nam rekli da je predlog budžeta za 2008. godinu usvojen i da nema mogućnosti za korekcije, dodao je Pavlović i naveo da sindikati ne mogu da se slože s tim argumentima, jer budžet još nije usvojen u Skupštini.

"Uvereni smo da još uvek ima vremena za korekcije predloga budžeta, da ima i prostora i drugih mogucnosti o kojima može da se razgovara", rekao je Beti predsednik Sindikata obrazovanja Srbije.

On je podsetio da sindikati ostaju i pri zahtevu da se povećaju i koeficijenti za zarade nenastavnom osoblju u prosveti.

Prema podacima Sindikata obrazovanja Srbije, prosečna plata u prosveti u septembru 2007. godine iznosila je 29.346 dinara.

Odluku o stupanju u štrajk doneli su Sindikat obrazovanja Srbije, Unija sindikata prosvetnih radnika Srbije i Granski sindikat prosvetnih radnika UGS "Nezavisnost".

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.