Izvor: B92, 10.Dec.2007, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Štrajk u "Želvozu"

Smederevo -- Tenderska komisija trebalo bi tokom nedelje da donese odluku o novom vlasniku Fabrike železničkih vozila "Želvoz" u Smederevu.

Istovremeno, sindikat te fabrike počinje proteste zbog, kako navode, zloupotreba direktora Železnica Srbije Milanka Šarančića i nezakonite privatizacije. Fabrika je ponuđena na prodaju po ceni od milion i 150.000 evra, a na tender se prijavio samo konzorcijum rumunskih kompanija "Grampet" i "Remar", s kojim predstavnici "Želvoza" >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << razgovaraju uz asistenciju Agencije za privatizaciju.

Problem je, međutim, u tome što nije prihvaćen socijalni program, koji je sačinio Sindikalno-radnički pokret, jedan od četiri reprezentativna sindikata u "Želvozu".

Radnici pogona u "Želvozu" koji su u štrajku poručuju da neće dozvoliti da se fabrika proda rumunskom konzorcijumu "Grampet". Slavko Nikolić iz Sindikalno-radničkog pokreta kaže da neće dopustiti da fabriku uđu novi vlasnici.

"Nemamo garancija da se zaštite radnici. Nikakvih garancija. Ponuđač iz Rumunije je za firmu od 22 i po hektara ponudio 1.550.000 evra. A procena iz 1998, naučno-istraživačkog tima Ekonomskog fakulteta u Beogradu, iznosi 26.858.752 američkih dolara"

Tendersku dokumentaciju za "Želvoz" otkupile su četiri firme , ali je ponudu za kompaniju dostavio jedino "Grampet". Ipak, članovi SRP-a navode da će istrajati dok se ne ispune njihovi zahtevi.

Zoran Momčilović, generalni direktor "Želvoza", navodi da ne mogu da komentarišu ili ocenjuju ponudu rumunske firme i ističu da je vrednost fabrike procenjena u rasponu od 1,08 do 2,44 miliona evra.

"S tog aspekta, cena je ušla u ono što se zove procena. Nije bila ispod, nije ni bila iznad . Sa strane poslovodstva, mi nismo u mogućnosti da uopšte udovoljimo štrajkačkim zahtevima i mislimo da je mesto gde oni treba da iskažu svoje nezadovoljstvo ispred same Agencije za privatizaciju, ukoliko imaju iskrenu sumnju u procenu vrednosti kapitala."

U Sindikalno-radničkom pokretu navode da je i zbog nezakonitog postupanja rukovodstva imovina firme znatno umanjena prethodnih godina.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.