Izvor: B92, 17.Sep.2007, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Štrajk u "Zasatava tapacirnice"

Kragujevac -- Radnici preduzeća "Zastava tapacirnice" u Kragujevcu organizovali su danas jednosatni štrajk upozorenja.

Oni tvde da većinski vlasnik, slovenačko preduzeće MTU iz Sloven Gradeca, nije ispoštovao kolektivni ugovor o povećanju zarada, koji je deo kupoprodajnog ugovora od maja prošle godine. Prema rečima predsednika Samostalnog sindikata Zorana Lazića, "kompletna papirologija sutra će biti predata advokatu, kako bi zaposleni tužili većinskog vlasnika zbog >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << nepoštovanja kolektivnog ugovora".

"Većinski vlasnik i predsednik Upravnog odbora Jože Kozjak oglušio se o naše zahteve u pregovorima koje smo imali u prethodna dva meseca, u kojima smo tražili poštovanje odredaba kolektivnog ugovora po kojem koeficijent zaposlenih treba usklađivati sa rastom troškova na malo", rekao je Lazić.

On je ocenio da je od maja prošle godine, zaključno sa avgustom ove godine, zarade trebalo povećati za 12,36 odsto.

Direktor "Zastava tapacirnice" Milija Sekulić izjavio je Tanjugu da biznis planom nije predviđeno povećanje zarada i da postupci sindikata mogu uticati na izmenu odluke vlasnika da novu halu od 5.000 kvadrata, vrednosti milion i po evra, umesto u Kragujevcu gradi u Hrvatskoj ili nekoj drugoj zemlji.

"U avgustu smo povećali zarade za 2,5 odsto, a ispoštovan je i kolektivni ugovor o minimalnoj mesečnoj zaradi", naveo je Sekulić i naglasio da će o svemu što se dešava u farbici izvestiti većinskog vlasnika.

Slovenačka firma MTU je u maju prošle godine kupila preduzeće "Zastava Tapacirnica", koje se bavi proizvodnjom sitnih delova za enterijere za automobile.

Proizvode presvlake za naslone na sedištima za poznate automobilske fabrike poput "Opela", "Renoa", "Folksvagena", "Mercedesa", ali i za domaće proizvođače vozila.

Trenutno je zaposleno 344 radnika, a prema rečima Lazića, poslednja isplaćena zarada u proseku iznosi 14.100 dinara.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.