Štrajk u FAD-u

Izvor: Politika, 05.Jun.2007, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Štrajk u FAD-u

Štrajkački odbor poslat na prinudni odmor, a cela prva smena odbila da uđe u pogone

Gornji Milanovac – Oko stotinu radnika prve smene Fabrike automobilskih delova (FAD) ušlo je juče ujutru na kapiju firme, ali nije otišlo u pogone. Posle jednočasovnog štrajka upozorenja, u prošli petak, radnici su odlučili da stupe u generalni štrajk. Možda do toga ne bi došlo da rukovodstvo FAD-a nije posle štrajka upozorenja članovima štrajkačkog odbora, navrat-nanos, >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << podelilo rešenja o godišnjem odmoru. Oni su odbili da potpišu rešenja i, juče, došli na posao, ali im fabričko obezbeđenje nije dozvolilo ulazak u fabriku.

– Kod 200 proizvodnih radnika vlada opšte nezadovoljstvo zbog malih i neredovnih primanja. Kad se odbiju topli obrok i regres, čista neto plata kvalifikovanog metalostrugara nije ni 15.000 dinara. Tražimo povećanje zarada za 40 odsto i redovnu isplatu – izjavio je za predsednik štrajkačkog odbora Miroslav Miletić, ujedno i predsednik nezavisnog sindikata.

Direktor Dragiša Ristić je preko svoje sekretarice obavestio okupljene novinare da neće da ih primi, ali je zato pozvao policiju koja je neko vreme bila u fabrici, a kako štrajkački nisu bili skloni radikalnim potezima, policijska patrola je ubrzo napustila FAD.

Predsednik štrajkača nam je izjavio da je Zoran Golubović, direktor proizvodnje, pokušao sa njim da se fizički obračuna, a slično iskustvo imao je i metalostrugar Milan Milivojević, član štrajkačkog odbora, koga je na tuču pozivao upravnik pogona Svetislav Petrović.

Radnici u štrajku su nam, preko ograde, poručili da će sesti za mašine ako se štrajkačkom odboru ponište rešenja o godišnjim odmorima i dozvoli im se da uđu u pogone.

Inače, FAD se u javnosti pročuo u aprilu 2006. po samoubistvu Dragice Simić, jednog od najboljih metalostrugara. Ona se obesila u garderobi pogona kad je na spisku dvesta radnika za otpuštanje pročitala svoje ime. Veliko otpuštanje zaposlenih, više od dve stotine, počelo je sa privatizacijom FAD-a čiji je većinski vlasnik grupa beogradskih firmi sa ITH na čelu.

B. L.

[objavljeno: 05.06.2007.]

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.