Izvor: B92, 10.Sep.2007, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Štrajk oko 250 radnika Azotare

Pančevo -- Oko 250 radnika HIP Azotare Pančevo održalo je danas u krugu fabrike jednočasovni štrajk upozorenja.

Oni optužuju vlasnike da nepoštujući kupoprodajni ugovor ugrožavaju budućnost fabrike i ekološku situaciju u gradu. Samostalni, Nezavisni i Sindikat smenskih radnika Azotare, koji su zajednički organizovali protest, saopštili su da je Agencija za privatizaciju dozvolila vlasnicima, konzorcijumu litvanskog Arvija i beogradskog Univerzala, da odustanu od izgradnje >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << fabrike Karbmid 2.

Time je, kako su saopštili sindikati, dovedena u pitanje budućnost Azotare, i "učinjena usluga uvozničkom lobiju".

"200.000 tona veštačkog đubriva, koliko bi trebalo da proizvede Karbamid 2, je polovina potreba domaćeg tržišta. Ima ljudi u državnoj vlasti kojima je u interesu da ovo što manje radi kako bi uvoznički lobi ostvario profit i mogao da kupuje fabrike", rekao je novinarima predsednik Samostalnog sindikata Ljubiša Nestorović.

"Đubrivo se uvozi po niskoj ceni, a prodaje po cenama koje je Azotara formirala i jasno je čiji je to interes", dodao je on.

Njegov kolega iz Nezavisnog sindikata Branislav Arađan optužio je vlasnike da ne obezbeđuju kontinuitet proizvodnje i investicije na šta ih ugovor obavezuje.

Srpsko-litvanski konzorcijum i državu optužio je da su odustajanjem od izgradnje Karbamida 2 ugrozili ekološku sliku Pančeva jer ta fabrika obezbeđuje modernizaciju proizvodnje i veću ekološku zaštitu.

"Trenutno imamo povećanu emisiju ugljendioksida, a nema Karbamida koji bi ga preradio. Na taj način je Vlada preko Agencije za privatizaciju dozvolila da zagađujemo vazduh", rekao je Arađan.

Dodao je da od Ministra za ekonomiju i ravnomeran regionalni razvoj Mlađana Dinkića očekuje da održi reč i proveri sve ugovore o privatizaciji koji se ne poštuju.

Predstavnici sindikata su zatražili da ih poslovodstvo Azotare sutra primi na razgovor kako bi na miran način rešili probelme i zatražili od Agencije za privatizaciju da preispita poštovanje stavki iz privatizacionog ugovora.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.