Izvor: B92, 24.Avg.2007, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"Štrajk glađu kao radikalizacija"

Kragujevac, Beograd -- Deo radnika "Zastave zapošljavanje i obarzovanje" prijavljuje se za otpremninu, u sindikatu najavljuju radikalizaciju protesta.

Nekoliko stotina radnika preduzeća Zastava zapošljavanje i obrazovanje od jutros je čekalo ispred zgrade Zastave u Kragujevcu da se prijave za otpremnine. U gužvi koja je nastala kada su radnici masovno pokušali da uđu u zgradu, intervenisalo je obezbeđenje. I dok je, nakon odluke Vlade Srbije da ukine to preduzeće, skupština >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << Kragujevca podržala radnike, oni najavljuju nove proteste.

Skupština grada Kragujevca podržala je danas zahtev sindikata "Zastave" da se odluka Vlade Srbije o prestanku finansiranja ZZO-a odloži do kraja godine, kao i da se zakaže hitan sastanak predstavnika vlade, sindikata i lokalne samouprave o nalaženju rešenja.

Na vanrednoj sednici gradskog parlamenta predstavnici sindikata "Zastave" oštro su protestvovali zbog jučerašnje odluke o prestanku finansiranja preduzeća Zastava zapošljavanje i obrazovanje i najavili proteste radnika, kao i štrajk glađu.

Gradonačelnik Kragujevca Veroljub Stevanović kritikovao je odluku Vlade Srbije o prestanku finansiranja ZZO-a i naglasio da je predlagao bolja rešenja za ove radnike ali da nije bilo razumevanja da se ovaj problem reši bez otpuštanja radnika.

Predstavnici sindikata Zastave najavili da će od ponedeljka radikalizovati proteste, nakon što im Vlada nije ispunila zahteve.

Predsednik regionalnog sindikata metalaca Milan Ćurčić kaže da će oko 3.500 radnika u ponedeljak protestovati u Beogradu, kao i da će im se pridružiti 1.000 metalaca iz beogradskih preduzeća.

On smatra da je neshvatljivo da niko od ministara nije želeo juče da razgovara sa delegacijom iz Kragujevca, već su im samo pomoćnici ministara posle deset sati čekanja saopštili odluku o ukidanju ZZO.

"Insistirali smo da premijer Koštunica dođe na sastanak i da nam on lično saopšti u oči. Tražili smo jednu ljudsku reč, socijalni dijalog, koji ne postoji u ovoj zemlji. Nećemo odustati od protesta koji smo najavili za 27. u Beogradu i početak štrajka glađu", kaže Ćurčić za B92.

"Taj datum je rok do kada ljudi moraju da se izjasne za ove otpremnine, za sve one koji se kolebaju, možda je u ovom trenutku i bolje da uzmu novac, ali nikoga na savetujemo ni za jednu ni za drugu opciju", rekao je on.

Podsetimo, preduzeće Zastava zapošljavanje i obrazovanje formirano je 2001. godine od radnika kragujevačke kompanije Zastava koji su proglašeni za tehnološki višak.

Na evidenciji se trenutno nalazi 4.412 radnika. Društvo je trebalo da postoji do 31. avgusta 2005, ali je odlukom Vlade taj rok dva puta produžavan na po jednu godinu, da bi ove godine Koštuničin kabinet odlučio da prestane sa finansiranjem te specifične firme.

Ministarstvo: Veliko interesovanje radnika

Ministarstvo ekonomije i regionalnog razvoja Srbije navodi da se danas do 13 časova za stimulativne otpremnine prijavilo više od 900 radnika preduzeća Zastava zapošljavanje i obrazovanje.

U saopštenju se ističe da to ministarstvo očekuje da će se do kraja dana prijaviti više od 1.000 ljudi.

Zbog velikog interesovanja i gužvi koje su nastale zbog prijavljivanja, prostorije ZZO, kako se navodi, biće otvorene i za vikend, tako da će svi radnici moći da se prijave za stimulativne otpremnine, po 250 evra po godini staža.

Rok za prijavljivanje ističe u ponedeljak, 27. avgusta, do kraja radnog vremena, a otpremnine će se isplaćivati od 29. avgusta.

Vlahović: Dobro što se ukida ZZO

Aleksandar Vlahović, koji je kao ministar privrede i privatizacije započeo transformaciju kragujevačke Zastave, izjavio je da je odluka Vlade Srbije da zatvori preduzeće ZZO - dobra.

"ZZO je 2001. osnovan da se olakša statusna i organizaciona transformacija kragujevačke Zastave, i takvo preduzeće postoji samo u toj grupi i niti u jednom drugom preduzeću gde su otpuštani radnici kao tehnološki višak", kazao je on.

Nigde nije postojalo preduzeće, kaže Vlahović, gde bi radnici bili formalno zaposleni i dobijali novac, a da ne rade ništa.

Prema njegovim rečima, nakon šest godina investiranja u ZZO, ne postoji nijedan ekonomski racionalan razlog za dalje održavanje tog preduzeća, a zaposleni bi trebalo da prihvate otpremnine koje im je ponudila Vlada.

Pamfleti protiv Dinkića

Tokom popodneva u nekim pogonima kragujevačke Zastave pojavili su se pamfleti protiv ministra ekonomije i regionalnog razvoja Mlađana Dinkića.

Na plakatima formata A4 na pola strane fotokopiran je lik nacističkog lidera Adolfa Hitlera sa kukastim krstom i potpisom "Kragujevac 1941", dok se na drugoj polovini nalazi lik Dinkića sa potpisom "Kragujevac 2007".

Pronađeno je desetak plakata izlepljenih na oglasnim tablama i zidovima fabričkih hala, a incident je prijavljen Zastavinoj službi bezbednosti i kragujevačkoj policiji, koja je izvršila uviđaj.

Svi sindikati Zastave su objavili zajedničko saopštenje u kome su se "energično ogradili od ovako neprimerne, nehumane i primitivne provokacije".

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.